De belangrijkste stretches binnen crossfit

Mobiliteit, het ondergewaardeerde kindje, maar oh zo belangrijk! Vooral met crossfit wordt er veel gevraagd van je mobiliteit. Je kan nog zo sterk zijn in je benen, maar als je dubbelvouwt tijdens je squat door gebrekkige enkelmobiliteit, vertaalt deze beenkracht zich niet naar een sterke squat. Je kan de leg press uitspelen, maar tijdens squatten niet verder komen dan een 80 kilogram squat met twijfelachtige diepte. Dit is nog maar één voorbeeld van talloze voorbeelden. De osteopaat kan je helpen om de gepaste mobiliteit te bereiken voor een optimale uitvoering van je squat, snatch, handstand en veel meer. Maar wat nog belangrijker is, is je eigen mobiliteitsroutine! Hieronder enkele van de meest belangrijke stretches voor crossfit.

Couch Stretch: 
Je rekt hiermee de heupbuiger in je lies (iliopsoas) en je bovenbeen (quadriceps). De iliopsoas is een beruchte spier, die bij veel mensen te kort is door een overwegend zittende levensstijl. Een te korte iliopsoas veroorzaakt rug, bekken- en bilklachten. Crossfit predikt dat de heupstrekking (hip thrust) de belangrijkste schakel is binnen je lichaam. Deze hip thrust komt terug in de clean en snatch, boxjump en de kipswing van pull ups en muscle ups. Je begrijpt dat een goede mobiliteit in deze strekking dus van groot belang is! Streef naar minstens een rek van 60 seconden. Kan je langer? Vooral doen. Bouw vervolgens uit naar 3 minuten per kant.

Shoulder stretch en mobiliteit bovenrug
Handstand, snatch, shoulder to overhead en muscle ups zijn maar een kleine greep uit alle oefeningen die een goede mobiliteit van de schouder overhead nodig hebben. Wat kun je nog meer doen?

Pak een foamroller en plaats deze horizontaal onder je hoge rug. Neem een pvc-pijp, lichte barbell of lichte gewichtjes in je handen en beweeg je armen zo ver mogelijk langs je oren. Ook hierbij geldt: 60 tot 180 seconden.

Enkelmobiliteit
Sta met je hakken en rug tegen een rechte muur. Ga op één been staan en beweeg je rug en billen naar beneden, zonder contact te verliezen met de muur. Dit kan alleen door je knie naar voren te drijven over je voet. Dit geeft een buiging in de enkel en zal in sommige gevallen ook pijnlijk zijn in je enkel. Bouw de druk dan ook langzaam op, maar werk in 60 tot 180 seconden wel naar de maximale range of motion van je enkel.

Zoals hierboven gezegd, is deze mobiliteit erg belangrijk tijdens alle squatvormen. Succes!

Relevante indicaties

Indicaties

Lees meer

Crossfit

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Helemaal prima geholpen. Kon gelukkig snel geholpen worden en dat had ook direct resultaat.

Alexander
2024-06-04
10

Vriendelijke en deskundige therapeuten. Het werd steeds beter (nekklachten) en ik geraakte er na 5 a 6 behandelingen van verlost.

Mevrouw Hilde
2024-05-27
10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15