Factoren voor een succesvolle zwangerschap

Vaak lijkt zwanger worden vanzelfsprekend, maar dit is zeker niet voor iedereen het geval. Het kan soms een lang en (emotioneel) zwaar traject zijn. Bij het zwanger worden spelen veel factoren een belangrijke rol, zoals:

  • de gezondheid van beide partners
  • een goede kwaliteit van het mannelijke sperma
  • een goede balans in de vrouwelijke hormonen
  • een gezonde toestand van de baarmoeder
  • én de doorbloeding en beweging in het algemeen

Ook kunnen bij vruchtbaarheidsproblemen andere zaken een rol spelen, zoals bijvoorbeeld stress, roken en alcoholgebruik.

Wat gebeurt er in je lichaam bij het zwanger worden?

Om zwanger te worden moet sperma van goede kwaliteit zijn. Bij de vrouw moet er een goede eirijping en eisprong zijn. Het eitje moet in de eileider van de vrouw in aanraking komen met het sperma van de man. Dit kan dan leiden tot de bevruchting. Hiervoor moet de eileider van de vrouw wel goed doorgankelijk zijn. Je ziet: er zijn nogal wat factoren die goed moeten zijn, wil er sprake kunnen zijn van een succesvolle bevruchting! Is het gelukt, dan vindt een paar dagen later de innesteling plaats in de baarmoeder. Hiervoor moet de zuurtegraad en de slijmlaag van de baarmoeder wel in goede conditie zijn, want anders gaat het alsnog fout … Is ook dat in orde, dan volgt de aanleg van de placenta, die belangrijk is voor een goede doorbloeding en voeding van het vruchtje. Dit kan nu gaan groeien en zich verder ontwikkelen.

Wat osteopathie kan betekenen bij een zwangerschapswens

In het hele traject van zwanger worden spelen hormonen, doorbloeding en beweging een enorm belangrijke rol. Op deze aspecten kunnen we als osteopaat een invloed uitoefenen. Hierdoor kan de kans op een zwangerschap toenemen. Door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat het heiligbeen en de wervelkolom goed kunnen bewegen, hebben we via het zenuwstelsel een positieve invloed op de doorbloeding van de organen in het kleine bekken. Ook is het van belang dat structuren in de buik en het kleine bekken zelf goed beweeglijk zijn. Door bijvoorbeeld littekenweefsel van een eerdere operatie of keizersnede kan hier verminderde mobiliteit aanwezig zijn. Maar de verminderde beweeglijkheid kan ook door andere zaken veroorzaakt zijn, zoals bijvoorbeeld endometriose, een schildklieraandoening of darmproblematiek.

Op hormonaal vlak spelen de hypothalamus en de hypofyse een belangrijke rol. De functie van deze organen, het produceren van hormonen, kan alleen goed worden vervuld als de mobiliteit van de schedel voldoende is. Door een goede beweeglijkheid en doorbloeding van de schedel kan niet alleen de productie, maar ook het transport en de afvoer van de hormonen goed verlopen.

Als osteopaat proberen we er alles aan te doen om de beweeglijkheid, doorbloeding en balans in het lichaam te herstellen, waardoor er een positief effect kan zijn in de regio’s die belangrijk zijn bij het zwanger worden. Ook tijdens hormoonbehandelingen, IVF en/of IUI-trajecten, kan osteopathie ondersteunend werken om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Helaas kunnen we een zwangerschap ook na een behandeling niet garanderen. Osteopathie kán bijdragen aan het zwanger worden, maar helaas spelen er ook geregeld factoren een rol die buiten onze macht liggen.

Heb jij een zwangerschapswens en ben je benieuwd wat osteopathie kan doen?

Maak dan een afspraak of neem contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij een zwangerschapswens

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27