Wat gebeurd er in het lichaam?
De voet bestaat uit een aantal voetbogen die bij belasting inzakken en veren. Als de voet stijf is en niet veert, kan er een overbelasting ontstaan. Hielspoor ontstaat meestal door een overbelasting van de peesplaat die onder je voet loopt, van je hak naar je voorvoet. Hier ontstaat een irritatie op de aanhechting bij de hak: Fásciïtis Plantaris. Wanneer dit langer aanhoudt kan een verkalking ontstaan. Dat is op een echo te zien als een klein uitstekend stukje bot en dat wordt hielspoor genoemd.
Wat kan osteopathie voor je betekenen?
Met osteopathie proberen we te achterhalen waar de oorzaak van de klacht ligt. Er zijn verschillende redenen waardoor de overbelasting van de peesplaat kan ontstaan. Denk aan hardlopen, springen, op slippers lopen of overgewicht.
De oorzaak is vaak te vinden in een verminderde beweeglijkheid of standsverandering in de enkel, knie, heup, het bekken of de onderrug. Hierdoor ga je compenseren met als gevolg de overbelasting op de peesplaat in de voet en de pijn in de voet. Met osteopathie herstellen we de beweeglijkheid in de hele keten, van de voet tot en met de rug. Nu hoeft het lichaam niet meer te compenseren, waardoor de spanning op de peesplaat en de aanhechtingen normaliseert en de klachten verdwijnen.
We behandelen ook de organen in het bekkengebied: blaas, baarmoeder met eierstokken, de prostaat en de endeldarm. Deze hebben veel invloed op de beweeglijkheid van het bekken en een relatie met de voetzoolspieren via de bezenuwing vanuit het heiligbeen. Door deze te behandelen verbeteren we de doorbloeding naar de voetzoolspieren en de peesplaat voor een beter herstel en een betere belastbaarheid.
De osteopatische behandeling kan ondersteund worden met behandelingen als shockwave, injecties of zooltjes. We zullen je hierin adviseren.