Blessures van de psoasspier

De musculus Psoas of psoasspier is een grote spier die loopt vanaf de voorkant van de lendenwervels naar de binnenzijde van het bovenbeen ter hoogte van de lies. Deze spier zorgt voor het buigen van de heup en het oprichten of hol maken van de onderste wervelzuil. Vooral door deze laatste functie raakt de psoas dikwijls overbelast tijdens paardrijden, door de rechtop zittende houding die ruiters hebben op hun paard.

Ook zonder paard, alleen al door de zittende houding waarbij de heup voor lange tijd gebogen is, kan deze spier langzaam gaan verkorten. Een verkorte psoas kan dus ook voorkomen bij andere sporters die een gebogen heuphouding aannemen zoals bijvoorbeeld wielrenners, maar ook gewoon bij mensen met zittend werk.

Adductorblessures

Een andere veel voorkomende kwaal bij ruiters zijn klachten of blessures aan de adductoren. Dit zijn de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen die je gebruikt om de knieën naar elkaar te brengen. Vaak treedt overbelasting op door veelvuldig gebruik, en dit kan in sommige gevallen zelfs ontaarden in verkalking in de spier. Dit wordt ook wel rijbeen genoemd.

Wat gebeurt er in je lichaam bij ruiterklachten?

Blessures van de psoasspier komen vrijwel nooit alleen: er zijn bijna altijd onderliggende blokkades of bewegingsverliezen in het lichaam waardoor de psoas sneller overbelast raakt.

Zo is er een belangrijke link met het middenrif, onze grootste ademhalingsspier die horizontaal gespannen is tussen de borstkas en buikholte. Vezels van het middenrif lopen als het ware door in de psoas. Spanning op het middenrif, bijvoorbeeld door stress of door blokkades van ribben of wervels, heeft invloed op de psoasspier.

Vanwege de ligging aan de voorzijde van de wervelkolom is er ook een nauwe relatie tussen de psoas en de buikorganen. Verminderde beweeglijkheid van de organen ten opzichte van de psoas kan irritatie van de psoasspier veroorzaken.

Omdat de Psoas zoveel invloeden ontvangt vanuit het hele lichaam kan deze spier ook zelf een breed gamma aan klachten veroorzaken: dit gaat van bekkenklachten, lage rugpijn en gewrichtsklachten in de onderste ledematen tot ademhalingsklachten en buikpijn.

Adductor blessures komen veel bij ruiters voor omdat zij de spiergroep veel gebruiken. Door veelvuldig contact met het zadel en het al dan niet onbewust klemmen met de bovenbenen, raken deze spieren overbelast of verkort.

Vaak ligt de oorzaak in een verstoorde balans van het lichaam door blokkades elders in de rug, het bekken of de gewrichten van de onderste ledematen. Hierdoor ga je als ruiter je houding corrigeren door te gaan klemmen met je bovenbenen.

In extreme vormen van overbelasting of impact op de spier kan zelfs sprake zijn van “rijbeen”. Dit is een aandoening waarbij er een verkalking of verbening ontstaat in de spier.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij ruiterklachten

Omdat het lichaam een geheel is zullen we de klachten ook vanuit een totaalbeeld benaderen. Maar zoeken ook naar lokale problemen zoals bij de aanhechtingen van de spier of juist in de spierbuik. Als dat zo is onderzoeken we wat daar de oorzaak van is.

Als er bijvoorbeeld een standsverandering van het bekken blijkt te zijn, zal er ook een verandering van de aanhechtingspunten van de spieren zijn. We zullen dan het bekken moeten corrigeren om de aanhechtingen te ontlasten. De correctie van het bekken kan door directe technieken op het bekken, maar ook door het rekken van andere spieren naar het bekken of juist het mobiliseren van organen die het bekken van stand laten veranderen.

De doorbloeding naar de spieren wordt geregeld vanuit de rug. Blokkades in de rug kunnen zorgen voor een verminderde doorbloeding naar de spieren waardoor zij eerder overbelast en dus geblesseerd raken. Er mag geen druk op de aan- en afvoerende vaten komen. Daarom controleren we altijd de rug en de plaatsen waar de bloedvaten ingeklemd kunnen worden. Daar waar nodig wordt de rug gemobiliseerd en eventuele inklemmingen opgeheven.

Daarnaast is de bezenuwing van de spieren van belang. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de bloedvaten. We controleren of de rug waar de zenuw begint vrij is en lopen de inklemmingslocaties na en maken deze vrij als het nodig is.

Bij blessures aan de psoas is ook het middenrif van groot belang, omdat deze aanhecht op dezelfde wervels als waar de psoas begint. Deze wervels zijn dus extra belangrijk, maar ook de spanning van het middenrif. Als de spanning van het middenrif niet goed is, zoeken we de oorzaak bij de organen die er onderliggen of bij de nek omdat daar de zenuw vandaan komt die het middenrif aanstuurt.

Daar de psoas, zoals hierboven al is beschreven, achter een aantal organen doorloopt, zoals de nier, de dikke darm, en de 12-vingerige darm is het van belang dat alle organen goed bewegen ten opzichte van elkaar of van de psoas. Als dit niet het geval is geeft dit direct een verhoging van de spanning in de spier. De osteopaat mobiliseert dit door zachtjes wat rek op het bindweefsel rond het orgaan te zetten waardoor er een betere mobiliteit ontstaat.

De adductoren hebben ook hun doorbloeding en bezenuwing, maar zijn niet direct in contact met de buikorganen. Wel zijn zij, voor het goed functioneren, afhankelijk van een goede werking van de schuine buikspieren en moeten de voeten, enkels, knieën en heupen vrij zijn van blokkades. Daarnaast zien we bij adductoren blessures vaak dat de stand van het schaambeen verstoord is. Dit kan komen door trauma, ook een herhaaldelijk klein trauma, of door blaasklachten.

Het belangrijkste voor ons osteopaten is om je lichaam in zijn totaliteit te onderzoeken om de oorzaak te vinden en deze weg te nemen en daarmee de algemene balans te herstellen. Hiermee herstelt de klacht en is de kans op een herhaling van de klachten duidelijk minder groot.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Ruiterklachten rekoefeningen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Helemaal prima geholpen. Kon gelukkig snel geholpen worden en dat had ook direct resultaat.

Alexander
2024-06-04
10

Vriendelijke en deskundige therapeuten. Het werd steeds beter (nekklachten) en ik geraakte er na 5 a 6 behandelingen van verlost.

Mevrouw Hilde
2024-05-27
10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15