Blessures van de psoasspier

De musculus Psoas of psoasspier is een grote spier die loopt vanaf de voorkant van de lendenwervels naar de binnenzijde van het bovenbeen ter hoogte van de lies. Deze spier zorgt voor het buigen van de heup en het oprichten of hol maken van de onderste wervelzuil. Vooral door deze laatste functie raakt de psoas dikwijls overbelast tijdens paardrijden, door de rechtop zittende houding die ruiters hebben op hun paard.

Ook zonder paard, alleen al door de zittende houding waarbij de heup voor lange tijd gebogen is, kan deze spier langzaam gaan verkorten. Een verkorte psoas kan dus ook voorkomen bij andere sporters die een gebogen heuphouding aannemen zoals bijvoorbeeld wielrenners, maar ook gewoon bij mensen met zittend werk.

Adductorblessures

Een andere veel voorkomende kwaal bij ruiters zijn klachten of blessures aan de adductoren. Dit zijn de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen die je gebruikt om de knieën naar elkaar te brengen. Vaak treedt overbelasting op door veelvuldig gebruik, en dit kan in sommige gevallen zelfs ontaarden in verkalking in de spier. Dit wordt ook wel rijbeen genoemd.

Wat gebeurt er in je lichaam bij ruiterklachten?

Blessures van de psoasspier komen vrijwel nooit alleen: er zijn bijna altijd onderliggende blokkades of bewegingsverliezen in het lichaam waardoor de psoas sneller overbelast raakt.

Zo is er een belangrijke link met het middenrif, onze grootste ademhalingsspier die horizontaal gespannen is tussen de borstkas en buikholte. Vezels van het middenrif lopen als het ware door in de psoas. Spanning op het middenrif, bijvoorbeeld door stress of door blokkades van ribben of wervels, heeft invloed op de psoasspier.

Vanwege de ligging aan de voorzijde van de wervelkolom is er ook een nauwe relatie tussen de psoas en de buikorganen. Verminderde beweeglijkheid van de organen ten opzichte van de psoas kan irritatie van de psoasspier veroorzaken.

Omdat de Psoas zoveel invloeden ontvangt vanuit het hele lichaam kan deze spier ook zelf een breed gamma aan klachten veroorzaken: dit gaat van bekkenklachten, lage rugpijn en gewrichtsklachten in de onderste ledematen tot ademhalingsklachten en buikpijn.

Adductor blessures komen veel bij ruiters voor omdat zij de spiergroep veel gebruiken. Door veelvuldig contact met het zadel en het al dan niet onbewust klemmen met de bovenbenen, raken deze spieren overbelast of verkort.

Vaak ligt de oorzaak in een verstoorde balans van het lichaam door blokkades elders in de rug, het bekken of de gewrichten van de onderste ledematen. Hierdoor ga je als ruiter je houding corrigeren door te gaan klemmen met je bovenbenen.

In extreme vormen van overbelasting of impact op de spier kan zelfs sprake zijn van “rijbeen”. Dit is een aandoening waarbij er een verkalking of verbening ontstaat in de spier.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij ruiterklachten

Omdat het lichaam een geheel is zullen we de klachten ook vanuit een totaalbeeld benaderen. Maar zoeken ook naar lokale problemen zoals bij de aanhechtingen van de spier of juist in de spierbuik. Als dat zo is onderzoeken we wat daar de oorzaak van is.

Als er bijvoorbeeld een standsverandering van het bekken blijkt te zijn, zal er ook een verandering van de aanhechtingspunten van de spieren zijn. We zullen dan het bekken moeten corrigeren om de aanhechtingen te ontlasten. De correctie van het bekken kan door directe technieken op het bekken, maar ook door het rekken van andere spieren naar het bekken of juist het mobiliseren van organen die het bekken van stand laten veranderen.

De doorbloeding naar de spieren wordt geregeld vanuit de rug. Blokkades in de rug kunnen zorgen voor een verminderde doorbloeding naar de spieren waardoor zij eerder overbelast en dus geblesseerd raken. Er mag geen druk op de aan- en afvoerende vaten komen. Daarom controleren we altijd de rug en de plaatsen waar de bloedvaten ingeklemd kunnen worden. Daar waar nodig wordt de rug gemobiliseerd en eventuele inklemmingen opgeheven.

Daarnaast is de bezenuwing van de spieren van belang. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de bloedvaten. We controleren of de rug waar de zenuw begint vrij is en lopen de inklemmingslocaties na en maken deze vrij als het nodig is.

Bij blessures aan de psoas is ook het middenrif van groot belang, omdat deze aanhecht op dezelfde wervels als waar de psoas begint. Deze wervels zijn dus extra belangrijk, maar ook de spanning van het middenrif. Als de spanning van het middenrif niet goed is, zoeken we de oorzaak bij de organen die er onderliggen of bij de nek omdat daar de zenuw vandaan komt die het middenrif aanstuurt.

Daar de psoas, zoals hierboven al is beschreven, achter een aantal organen doorloopt, zoals de nier, de dikke darm, en de 12-vingerige darm is het van belang dat alle organen goed bewegen ten opzichte van elkaar of van de psoas. Als dit niet het geval is geeft dit direct een verhoging van de spanning in de spier. De osteopaat mobiliseert dit door zachtjes wat rek op het bindweefsel rond het orgaan te zetten waardoor er een betere mobiliteit ontstaat.

De adductoren hebben ook hun doorbloeding en bezenuwing, maar zijn niet direct in contact met de buikorganen. Wel zijn zij, voor het goed functioneren, afhankelijk van een goede werking van de schuine buikspieren en moeten de voeten, enkels, knieën en heupen vrij zijn van blokkades. Daarnaast zien we bij adductoren blessures vaak dat de stand van het schaambeen verstoord is. Dit kan komen door trauma, ook een herhaaldelijk klein trauma, of door blaasklachten.

Het belangrijkste voor ons osteopaten is om je lichaam in zijn totaliteit te onderzoeken om de oorzaak te vinden en deze weg te nemen en daarmee de algemene balans te herstellen. Hiermee herstelt de klacht en is de kans op een herhaling van de klachten duidelijk minder groot.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Ruiterklachten rekoefeningen

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

Prettig, persoonlijk en toegankelijk.

Pascalle
2022-01-18
10

Voor mijn zoontje geweest die niet sliep en veel overstrekte. De eerste keer merkten we al verschil en was hij een heel stuk rustiger.

Klaassen Klaassen
2022-01-15
10

Ons pasgeboren zoontje huilde veel en wij kwamen er niet achter waarom. Google kwam uit bij Osteopathie van Eijck. Wij zijn super snel en goed geholpen door Job; hij wist al vrij snel wat er aan de...

ouder(s)/verzorger(s) van Yvo
2022-01-08
10

uitstekend!

Aissa
2022-01-06
6

ik heb eigenlijk geen opmerkingen, gewoon prima. geen uitschieters naar boven of naar beneden wat mij betreft. afspraken worden nagekomen, niet overdreven lang wachten resultaat is wel tegen...

Maarten van Oosterhout
2022-01-04
8

Vind de persoonlijke aandacht heel goed

Thea
2021-12-28
10

Al een tijdje erg last van mijn nek. Tijdens de behandeling kwamen we er samen achter, waar het aan kon liggen. Mijn spieren zijn losgemaakt, en ik kan. U zelf erop letten, dat mijn houding veranderd.

Diny
2021-12-27
8

Ik heb het als zeer goed ervaren en er veel baat bij gehad

Enrico
2021-12-27
7

Er werd voldoende tijd en aandacht besteed in het intakegesprek De medewerkers waren vriendelijk en zorgzaam De behandeling heeft succes gehad

Erna Buist
2021-12-22
9

Wij zijn erg onder de indruk hoe Simone onze dochter heeft behandeld. Eindelijk slaapt zij en wij weer! Wij zijn blij dat we snel terecht konden voor behandeling. Zeker een aanrader!

ouder(s)/verzorger(s) van Fenne
2021-12-21
10

Wij zijn erg tevreden over de fijne communicatie en behandelingen die Miranda heeft uitgevoerd. Je merkt direct dat de klantenservice hoog in jullie vaandel staat! Ik zou iedereen aanraden om naar...

ouder(s)/verzorger(s) van Senn
2021-12-20
8

In korte tijd tot de kern komen, met oog voor mijn totale mens-zijn en de behandeling was afgestemd op mijn vraag/ klacht

Adriana Louws
2021-12-10
10

Heel ander kind meteen al na de 1e behandeling. Niet meer onrustig en helemaal zen!

ouder(s)/verzorger(s) van Lyam
2021-12-09
10

Ik werd zeer snel geholpen met mijn probleem, en er werd direct de juiste diagnose gesteld van wat er aan de hand was nl. een beklemde zenuw in mijn bilspieren. De behandeling was erg accuraat en...

Jack
2021-12-07
10

Mijn dochter slaapt al 1.5 jaar niet door, na 1 consult merkte we al heel veel verschil. Na 2 consulten sliep ze door. We hebben daarna nog een consult gepland na wat langere tijd en dit was ook...

ouder(s)/verzorger(s) van Nine
2021-12-07
10

Het gaat een stuk beter met onze kinderen sinds ze bij Jop zijn geweest. Er wordt weer geslapen. Wat een opluchting!

Janneke van der Linden
2021-12-03
10

Zeer goede behandeling en er wordt erg goed geluisterd naar de klacht

mevrouw
2021-12-03
10

Ze nemen alle tijd voor je. Geduld en rust voor de baby. Fijne manier van aanpak en werken.

A Huijben
2021-11-23
8

Goede behandeling en informatie

Gonny
2021-11-12
8

Een prettige benadering van het probleem; heeft echter nog niet tot een echte oplossing geleid.

mevrouw
2021-11-10
10

Fijn tram, goede hulp en veel uitleg en ervaring. Geen probleem als andere kind mee kwam.

ouder(s)/verzorger(s) van Nove
2021-11-09
9

Prettige ontvangst, duidelijke communicatie en goede behandeling die mij echt geholpen heeft.

Anne-Marie
2021-11-09
10

We kwamen met onze dochter van een paar weken oud. Ze was vaak ontroostbaar hysterisch. We hebben 5 behandelingen gehad en na iedere keer het ze wat relaxter er minder gespannn in haar lijfje. Hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Felien
2021-10-16
10

Miranda neemt de tijd voor je en luistert goed naar het verhaal. Ze stelde mijn zoontje volledig op zijn gemak.

ouder(s)/verzorger(s) van Sven
2021-10-14
8

Begeleiding was goed, na 2 behandelingen gingen de achillespees klachten beter. Ook had ik last van mijn duim. Ook daaraan behandeld, pijn werd eerder meer dan minder. Na de vakantie ben ik nog 1x...

Els
2021-10-12