Wat gebeurt er in je lichaam bij klachten aan de iliopsoas of lies?
De iliopsoas is een grote spier die loopt vanaf de voorkant van de lendenwervels naar de binnenzijde van het bovenbeen ter hoogte van de lies. Deze spier zorgt voor het buigen van de heup en het oprichten of hol maken van de onderste wervelzuil. Vooral door deze laatste functie raakt de iliopsoas vaak overbelast tijdens sport. Maar ook zonder sport, bijvoorbeeld alleen al door de zittende houding waarbij de heup voor lange tijd gebogen is, kan deze spier langzaam gaan verkorten. Een verkorte iliopsoas kan dus bij iedereen voorkomen, die gedurende langere periode met gebogen heupen zit. Denk hierbij aan werk, wielrennen en/of autorijden.
Een andere veel voorkomende kwaal bij ruiters, voetballers en hockeyers zijn klachten of blessures aan de adductoren (in de lies). Dit zijn de spieren aan de binnenzijde van het bovenbeen die je gebruikt om de knieën naar elkaar te brengen. Vaak treedt overbelasting op door veelvuldig gebruik, en dit kan in sommige gevallen zelfs ontaarden in verkalking in de spier. Dit wordt bij ruiters ook wel een rijbeen genoemd.
Hoe ontstaan klachten aan de lies en iliopsoas?
Blessures van de psoasspier komen vrijwel nooit alleen: er zijn bijna altijd onderliggende blokkades of bewegingsverliezen in het lichaam waardoor de iliopsoas sneller overbelast raakt.
Zo is er een belangrijke link met het middenrif, onze grootste ademhalingsspier die horizontaal gespannen is tussen de borstkas en buikholte. Vezels van het middenrif lopen als het ware door in de iliopsoas. Ook spanning op het middenrif, bijvoorbeeld door stress of door blokkades van ribben of wervels, heeft invloed op de psoasspier.
Vanwege de ligging aan de voorzijde van de wervelkolom is er ook een nauwe relatie tussen de iliopsoas en de buikorganen. Verminderde beweeglijkheid van de organen ten opzichte van de iliopsoas kan irritatie van de psoasspier veroorzaken.
Omdat de iliopsoas zoveel invloeden ontvangt vanuit het hele lichaam kan deze spier ook zelf een breed gamma aan klachten veroorzaken. Dit gaat van bekkenklachten, lage rugpijn en gewrichtsklachten in de onderste ledematen tot ademhalingsklachten en buikpijn.
Adductor blessures komen veel bij ruiters voor omdat zij de spiergroep veel gebruiken. Door veelvuldig contact met het zadel en het al dan niet onbewust klemmen met de bovenbenen, raken deze spieren overbelast of verkort. Bij balsport en hockey zie je veelal deze klachten door de plotselinge en krachtige zijwaartse bewegingen.
Vaak ligt de oorzaak in een verstoorde balans van het lichaam door blokkades elders in de rug, het bekken of de gewrichten van de onderste ledematen. Hierdoor ga je als sporter je houding corrigeren door te gaan compenseren met je bovenbenen.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij lies- en de iliopsoasklachten
Omdat het lichaam een geheel is zullen we de klachten ook vanuit een totaalbeeld benaderen. Maar we zoeken ook naar lokale problemen, zoals bij de aanhechtingen van de spier of juist in de spierbuik. Als die er zijn, achterhalen we de oorzaak daarvan. Zo kan het bijvoorbeeld nodig zijn om het bekken te corrigeren omdat deze in een verkeerde stand staat.
Blokkades in de rug kunnen ook zorgen voor een verminderde doorbloeding naar de spieren, waardoor zij eerder overbelast en dus geblesseerd raken. Er mag geen druk op de aan- en afvoerende vaten komen. Daarom controleren we altijd de rug, de bezenuwing en de plaatsen waar de bloedvaten ingeklemd kunnen worden. Daar waar nodig wordt de rug gemobiliseerd en eventuele inklemmingen opgeheven.
Bij blessures aan de iliopsoas is ook het middenrif van groot belang, omdat deze aanhecht op dezelfde wervels als waar de iliopsoas begint. Deze wervels zijn dus extra belangrijk, net als de spanning van het middenrif. Als deze niet goed is, zoeken we de oorzaak bij de organen die er onderliggen of bij de nek, omdat daar de zenuw vandaan komt die het middenrif aanstuurt.
De adductoren hebben ook hun doorbloeding en bezenuwing, maar staan niet direct in contact met de buikorganen. Wel zijn zij, voor het goed functioneren, afhankelijk van een goede werking van de schuine buikspieren en moeten de voeten, enkels, knieën en heupen vrij zijn van blokkades. Daarnaast zien we bij adductoren blessures vaak dat de stand van het schaambeen verstoord is. Dit kan komen door trauma, ook een herhaaldelijk klein trauma, of door blaasklachten. Met manuele technieken kunnen we deze stand weer corrigeren.
Heb jij last van klachten aan je lies en/of iliopsoas en wil je daarvan af?
Neem dan contact op met onze praktijk of maak direct een afspraak bij een van onze osteopaten. We helpen je graag van je klachten af!