Wat gebeurt er in je lichaam bij een afwijkende beet?

Er zijn verschillende gradaties en soorten afwijkende beten (malocclusie), zoals: de kruisbeet, de overbeet of tanden die niet goed omhoog of omlaag komen.

De oorzaak van een afwijkende beet zit vaak niet in het gebit, maar in de krachten die op de kaak worden uitgeoefend vanuit de tong, de schedel, hals of borstkas. Of juist het ontbreken van noodzakelijke krachten zoals bij te slappe lipspieren.

Helaas komt een verkeerde stand van de tanden heel vaak door slechte gewoontes als wangzuigen, duimzuigen, vingerzuigen, lippersen of lipzuigen, tongpersen (het drukken van de tong tegen of tussen de tanden) of mondademhaling. Deze hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het gebit en zijn allemaal redenen waardoor er afwijkende gebitsverhoudingen ontstaan.

Andere veel voorkomende en soms onderliggende redenen zijn blokkades in de schedel en/of de nek waardoor de krachten niet goed op het gebit aankomen en het gebit zich aanpast aan de omgeving, de schedel. Ook spanningen in de borstkas of buik kunnen via de halsfascia een overbeet veroorzaken doordat de onderkaak zich niet goed kan ontwikkelen.

Wat osteopathie voor je kan betekenen bij een afwijkende beet

Als osteopaat kunnen we gelukkig veel doen voor kinderen met een standsafwijking van de tanden. Vaak kun je al op erg jonge leeftijd problemen aan zien komen. Als er in de schedel spanning zit heeft dit altijd een negatieve invloed op het gebit. Deze spanning kan een osteopaat weghalen, waardoor we problemen kunnen voorkomen.

Bij het doorkomen van de tanden, eerst het melkgebit en later het definitieve gebit komen de standsveranderingen beter in beeld. Slechte gewoontes zijn moeilijk af te leren, maar vanaf 6 jaar kan er begonnen worden met oefeningen.

Osteopaten kunnen door middel van mobilisaties blokkades van de schedel, de wervelkolom en halsfascia opheffen, liefst voordat de pubertijd is bereikt. De lengtegroei van het gezicht loopt gelijk met de lengtegroei van het lichaam en bereikt in de puberteit zijn hoogtepunt. Daarna gaat de groei langzamer en zijn correcties moeilijk. Jongens zijn iets later met de puberteit dan meisjes en kunnen we dus langer behandelen.

De osteopatische behandeling zal bestaan uit het mobiliseren van de structuren die volledige uitrijping van de kaken en het gebit in de weg staan. Mobilisaties van de schedel, de kaken, de hals en/of de borstkas. Oefeningen om een betere mobiliteit te krijgen, om slechte gewoontes af te leren en om spieren beter aan te spannen of juist te ontspannen. Denk hierbij aan oefeningen om de lippen te spannen of juist te ontspannen, oefeningen om de tong op de juiste manier te gebruiken of om de wangen meer te ontspannen. Een samenwerking met een logopedist kan hierbij erg waardevol zijn.

Een osteopaat is geen orthodontist en het is dus goed mogelijk dat naast de osteopatische behandeling ook nog een beugel moet worden geplaatst. De ervaring leert echter dat dit dan vaak maar voor een korte periode is, als het al nodig is.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16