Wat gebeurt er in het lichaam tijdens de motorische ontwikkeling van een baby?

Elke baby ontwikkelt in een eigen ritme en hiervoor geldt ook dat je baby bepaalde voorkeuren heeft. Zo zal de ene baby al wat verder zijn in de motorische ontwikkeling terwijl de andere vooral met spraak-taalontwikkeling bezig is. Het is bij de ontwikkeling vooral belangrijk dat je baby alle stappen doorloopt. Hierbij is het dan minder belangrijk of je baby al kan lopen met 10 maanden of ‘pas’ met 15 maanden, al moet een kind wel binnen bepaalde grenzen ontwikkelen natuurlijk.

Door alle stappen te doorlopen ontstaat er een betere integratie van alle functies van een mens. Zo zal je bij kruipen een goede samenwerking van de linker en rechter hersenhelft nodig hebben, je linker- en rechterkant moeten goed kunnen samenwerken, alsook je boven- en onderlichaam. Slaat je kindje het kruipen over, dan is dat niet het einde van de wereld. Kruipen draagt wel bij tot een rijkere motorische ontwikkeling waarbij beide hersenhelften leren samenwerken. Deze samenwerking van de hersenhelften heb je later ook nodig bij verschillende leerprocessen, zoals lezen, schrijven, muziek spelen, dansen en sporten.

De belangrijkste stappen in de motorische ontwikkeling zijn:

  • Controle van de oogspieren
  • Hoofdbalans
  • Grijpen en manipuleren met de handen
  • Omrollen van buik naar rug en van rug naar buik
  • Beheersing van romp en vingers: zodat je baby kan gaan zitten en kruipen
  • Beheersing van benen en voeten: zodat je baby kan gaan staan en lopen

Het is normaal als al deze stappen logisch op elkaar volgen en er geen stappen worden overgeslagen. Is je baby heel snel met de eerste stappen dan kun je verwachten dat de andere stappen ook vlot verlopen. Mocht hier opeens een groot verschil ontstaan dan kan het zijn dat je baby ergens is vastgelopen in zijn ontwikkeling door bijvoorbeeld blokkades in het mechanische stelsel.

Wat osteopathie kan betekenen bij de motorische ontwikkeling van je baby

Wanneer je baby een blokkade heeft ontwikkeld in de loop van zijn leven, kan het zijn dat je baby hierdoor bepaalde motorische stappen niet kan doorlopen. Dit heeft als gevolg dat je baby later bijvoorbeeld meer moeite kan krijgen met lopen, evenwichtsproblemen heeft of moeilijker kan leren door een bepaalde voorkeurshouding in de nek.

Het is dus goed om je baby even te laten onderzoeken wanneer je merkt dat een volgende stap in de ontwikkeling wel erg lang op zich laat wachten of overgeslagen wordt. Een kindje met een voorkeurshouding zal het moeilijker hebben met rollen naar beide kanten. Ook wanneer een kindje zich ontwikkelt tot ‘billenschuiver’ en niet tot kruipen op handen en knieën komt is het goed om dit te laten controleren door de osteopaat.

De osteopaat gaat onderzoeken waar de bewegingsbeperking vandaan komt. Komt het door een asymmetrische ontwikkeling van de spieren of door onderliggende problemen bijvoorbeeld vanuit de buik. We gaan dit met zachte technieken vrijmaken zodat de aansturing van de spieren weer normaal kan verlopen en ook de beweeglijkheid van de wervelkolom weer goed is.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Help je baby bij de motorische ontwikkeling

Lees meer

Voorkeurshouding: haal de druk van het hoofdje van je baby

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Ze nemen alle tijd voor je. Geduld en rust voor de baby. Fijne manier van aanpak en werken.

A Huijben
2021-11-23
8

Goede behandeling en informatie

Gonny
2021-11-12
8

Een prettige benadering van het probleem; heeft echter nog niet tot een echte oplossing geleid.

mevrouw
2021-11-10
10

Fijn tram, goede hulp en veel uitleg en ervaring. Geen probleem als andere kind mee kwam.

ouder(s)/verzorger(s) van Nove
2021-11-09
9

Prettige ontvangst, duidelijke communicatie en goede behandeling die mij echt geholpen heeft.

Anne-Marie
2021-11-09
10

We kwamen met onze dochter van een paar weken oud. Ze was vaak ontroostbaar hysterisch. We hebben 5 behandelingen gehad en na iedere keer het ze wat relaxter er minder gespannn in haar lijfje. Hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Felien
2021-10-16
10

Miranda neemt de tijd voor je en luistert goed naar het verhaal. Ze stelde mijn zoontje volledig op zijn gemak.

ouder(s)/verzorger(s) van Sven
2021-10-14
8

Begeleiding was goed, na 2 behandelingen gingen de achillespees klachten beter. Ook had ik last van mijn duim. Ook daaraan behandeld, pijn werd eerder meer dan minder. Na de vakantie ben ik nog 1x...

Els
2021-10-12
8

Onze ervaring was prettig. Er is goed geluisterd naar de klachten en de behandeling was effectief. De osteopaat was vriendelijk, eerlijk en deskundig. Ik zou deze praktijk aanraden aan anderen.

ouder(s)/verzorger(s) van een baby
2021-10-05
10

Fijne en goede behandelingen gehad, waarbij mijn klachten duidelijk minder werden.

Maud
2021-10-02
8

Ik heb hier gelukkig afscheid kunnen nemen van mijn restklachten vanwege Long Covid

Cindy
2021-09-27
10

Ik kwam voor mijn zoontje die last had van obstipatie. Na de eerste behandeling merkte we al verschil en na twee behandelingen was het probleem verholpen. We zijn nog een derde keer geweest om te...

ouder(s)/verzorger(s) van Morris
2021-09-21
10

Het balletje van mijn zoontje was niet volledig ingedaald. Na een aantal behandelingen is dat wel gelukt en hoeft hij niet meer geopereerd te worden. We zijn super tevreden!

Marit
2021-09-16
7

Prettige sfeer en ontvangst. Had na 3 maal behandeld te zijn al duidelijk resultaten. Heel fijn!

mevrouw
2021-09-15
10

Ik ken Job nog van mijn revalidatie bij OCA. De keuze was dus snel gemaakt. Ook dat jullie specialisatie met fibromyalgie is een plus! De vier behandelingen hebben heel veel opgebracht en ik voel...

Yvonne
2021-08-28
6

Ik kwam bij jullie vanwege maagklachten en middenrif. Simone heeft me daar fantastisch mee geholpen , het enigste minpuntje is dat ik gekneusde ribben heb gekregen

Colin
2021-08-22
6

Normaal heb ik een heel goede ervaring. Nu vond ik dat ik na behandeling meer pijn kreeg. Mijn klachten zijn nog niet weg. Gr. Ton.

Ton Dirkx
2021-08-13
9

Al bijna 2 jaar last van mijn maag. Maagbeschermers voorgeschreven via de huisarts wat weinig effect had. Na 2 behandelingen ben ik van de pijn af en kan weer alles eten en drinken. Nu blijkt dat het...

Niki
2021-07-28
10

Ik kom er al 8 jaar en ben zeer tevreden. Het zorgt ervoor dat ik met regelmaat de pijn die ik heb in mijn nek na een auto ongeluk met een whiplash wat dragelijk is voor even.

Annemieke
2021-07-15
10

Wij zijn bij osteopathie van Eijck gekomen vanwege onze zoon die veel last had van reflux en overstrekken en een huilbaby was. Na een prettige intake en enkele kundige behandelingen is hij vlot...

ouder(s)/verzorger(s) van Thije
2021-07-09
8

Ben eerst bij een fysiotherapeut geweest maar had hier een beter gevoel bij.

Marjan
2021-07-07
8

Ben prima geholpen met mijn klacht.

Helma van Beijsterveldt
2021-07-06
10

Grote deskundigheid! Proberen uitstekend mee te denken met de klant. Absolute aanrader!

Marieke
2021-07-03
10

Prettige begeleiding en effectieve behandeling. Aanbevelingswaardig!

Annique
2021-06-25
10

Vanwege de toch best hoge kosten voor de behandelingen heb ik een bezoek aan een osteopaat jaren uitgesteld. Geen spijt dat ik toch ben gegaan, wel dat ik zo lang heb gewacht.

mevrouw
2021-06-23