Wat zijn darmkrampjes?

De krampjes kunnen al vrij snel na de geboorte ontstaan, omdat het maagdarmstelsel van een baby nog niet voldoende gerijpt is. Dit betekent dat de darmen van je baby na de geboorte nog volop in ontwikkeling zijn, waardoor ze moeite hebben om de borst -en/of flesvoeding te verteren. De piek van deze krampjes zit meestal tussen de 6-8 weken. Vanaf dan zie je dat de darmkrampjes geleidelijk afnemen. Het maagdarmstelsel is dan verder ontwikkeld.

Oorzaken van darmkrampjes

Darmkrampjes kunnen verschillend zijn van aard, waardoor het soms lastig is om ze te herkennen bij je baby. Ze kunnen verschillende oorzaken hebben:

Voeding
Er wordt vaak gezegd dat darmkrampjes niet/nauwelijks voorkomen bij borstvoeding, maar dat is niet waar. Darmkrampjes komen voor bij zowel fles- als borstvoeding, omdat de voeding soms nog moeilijk te verteren is door de onrijpheid van de darmen. Een andere reden kan zijn dat je baby een koemelkallergie heeft, waardoor het de voeding niet kán verteren. Deze kans is vrij klein (slechts 2-3% van baby’s tussen 0-1 jaar heeft zo’n allergie), maar vermoed je dat jouw baby een dergelijke allergie heeft, neem dan contact op met je huisarts.

Techniek van het drinken
Een baby is tijdens het drinken geweldig in multitasken; de speen/tepel vacuümzuigen, drinken, slikken en ademen. Om dit allemaal tegelijkertijd voor elkaar te krijgen, moet er een goede samenwerking zijn tussen onder andere het middenrif, de nek, de mond en de tong. Wanneer een van deze structuren minder goed beweegt, dan kan je baby een verkeerd drinkpatroon aanleren. Het gevolg van een onjuist drinkpatroon is dat je baby veel lucht binnen kan krijgen. Dit kan darmkrampjes veroorzaken of in stand houden.

Beweeglijkheid van de schedel
De nervus vagus, een hersenzenuw, is onder andere verantwoordelijk voor het aansturen van de darmen. De nervus vagus komt via de schedelbasis naar buiten en loopt dan achter de slokdarm, door het middenrif naar de buikholte toe. Het is van belang dat er geen spanning zit op omliggende weefsels zodat deze zenuw de juiste informatie kan doorgeven aan de darmen. Een osteopaat kan deze beweeglijkheid stimuleren.

Wat kan een osteopaat betekenen bij darmkrampjes?

Een osteopaat kijkt met je mee om te zien waar de oorzaak van de darmkrampjes ligt. Dit wil zeggen dat de osteopaat gaat voelen bij je baby welke structuren minder goed bewegen. In de praktijk komt het erop neer dat we het hele lichaam van je baby gaan onderzoeken omdat de beweeglijkheid van het middenrif, de wervelkolom, de hals, de schedel en de buik allemaal een invloed hebben op de darmkrampjes. Met rustige mobilisatietechnieken kunnen we ervoor zorgen dat deze structuren beter gaan bewegen en de darmen daardoor beter hun werk kunnen doen. 

Tip: breng een knuffel, speentje en voeding mee naar de behandeling voor troost en om eventueel te kunnen kijken hoe de baby drinkt.

Heeft jouw baby vaak last van darmkrampjes? Maak een afspraak!

Maak direct een afspraak bij een van onze osteopaten of neem contact op voor de mogelijkheden om jouw baby van zijn darmkrampjes af te krijgen. We helpen jou en je baby graag!

 

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij darmkrampjes

Lees meer

Babymassage bij reflux

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Geweest met een baby van 2 weken ivm problemen met de borstvoeding aan een kant. Fijn geholpen en inmiddels lukt de borstvoeding gelukkig!

ouder(s)/verzorger(s) van Jolijn
2024-05-23
10

Onze baby had veel last van krampjes, reflux en een navelbreukje. De osteopaat luisterde goed naar ons verhaal en heeft onze dochter heel goed behandeld. Ook dacht ze verder dan alleen behandelen, ze...

ouder(s)/verzorger(s) van Amy
2024-05-14
10

Zeer prettig geholpen door Wouter!!

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2024-04-28
10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29