Borstvoeding bij baby’s

Moedermelk wordt speciaal aangemaakt voor de baby en daarmee is borstvoeding ook gelijk de meest natuurlijke manier om een baby te voeden.

Voordelen van borstvoeding

 • Licht verteerbaar en zorgt daarom minder snel voor maag- en darmproblemen
 • Bevat antistoffen wat ervoor zorgt dat het kindje meer beschermd is
 • Constant klaar en op de juiste temperatuur
 • Draagt bij aan de juiste ontwikkeling van kaak-, mond- en tongspieren
 • Altijd perfect afgestemd op de behoefte van de baby Meer huid-op-huidcontact waardoor er meer hormonen vrijkomen, dit zorgt voor een betere binding tussen moeder en kind
 • Het zorgt voor het sneller samentrekken van de baarmoeder en beschermt tegen bloedingen na de bevalling

Flesvoeding bij baby’s

Hoewel borstvoeding iets heel natuurlijks is, lopen de eerste voedingen niet altijd vanzelf en moeten zowel moeder als kind het voeden vaak nog leren. Als de borstvoeding niet lukt – of je wilt het niet – dan kun je kiezen voor flesvoeding. Ook dit heeft voordelen.

Voordelen van flesvoeding

 • Het is makkelijk te controleren hoeveel een baby binnen krijgt.
 • Iedereen kan een fles geven waardoor de mama het minder zwaar heeft.
 • De meeste flesvoedingen zijn op basis van koemelk. Als je kindje moeite heeft met de vertering van flesvoeding, dan bestaan er een aantal varianten op de standaard flesvoeding.

Mogelijke flesvoedingen

 • Standaard = onbewerkte koemelk
 • Hydrolysaten/ hypoallergenen voedingen, waarbij het koemelkeiwit verknipt is:
  Partieel: lactose-arme flesvoeding
  Volledig: lactosevrije flesvoeding
 • Antireflux voeding met indikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel, aardappelzetmeel, rijstmeel en maiszetmeel)
 • Sojamelk, advies om pas vanaf 1 jaar te gebruiken omdat het niet voldoende voedingswaarde heeft voor baby’s jonger dan 1 jaar
 • Overige plantaardige melk: wordt geadviseerd om vanaf 3 jaar te gebruiken.

Vaste voeding bij baby's

Hoewel het in ons land gebruikelijk is om al met vaste voeding te starten tussen de 4 en 6 maanden, adviseert de WHO (World Health Organisation) om pas met vaste voeding te starten na 6 maanden.

Vanuit het consultatiebureau is het advies dat tot 8 maanden de melkvoeding de hoofdvoeding is. Vanaf dan dient vaste voeding geleidelijk de melkvoeding te vervangen. De meeste ouders starten de vaste voeding met het geven van groenten- en fruitpapjes. Vaste voeding kan ook geïntroduceerd worden volgens de rapley-methode of kleintjesmethode. Hierbij krijgen baby’s meteen zachte stukjes groenten en fruit in plaats van gepureerde voeding.

Wat kan osteopathie voor je kindje betekenen bij (problemen met) voeding?

Soms moet je overstappen van standaard koemelk naar aangepaste voeding, omdat je baby last heeft van bepaalde klachten zoals reflux, darmkrampjes of eczeem. Deze aanpassing van de voeding kun je het beste doen op advies van een deskundige.

Osteopathie kan bij verschillende voedingsproblemen zeker uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bij problemen met aanhappen bij borstvoeding. De osteopaat kijkt dan naar eventuele blokkades in het gebied van de mond en het aangezicht. Ook kijken we naar blokkades in de nek, de hals en van het hoofd. Deze kunnen een verstoring geven van de aansturing van de mondspieren en aangezichtspieren, waardoor het aanhappen, slikken en zuigen moeilijk verloopt.

Het kan nodig zijn de borstkas en het middenrif te ontspannen om uw kindje goed te kunnen laten drinken. Als er spanning op of in de borstkas zit, wordt het zuigen een stuk moeilijker. Met behulp van zachtaardige manuele behandeltechnieken vermindert jouw osteopaat deze spanning, waardoor de beweeglijkheid wordt verbeterd.

Bij borstvoeding die niet goed op gang komt, is het belangrijk om ook de moeder te behandelen. Als de borstwervelkolom blokkeert, heeft dit een negatieve invloed op de doorbloeding van organen en ook van de melkklieren in de borst. Mobilisaties van de wervelkolom brengen een stimulatie van de doorbloeding via het zenuwstelsel teweeg, waardoor ook de borstvoeding (weer) op gang komt.

NB. In een aantal gevallen is het tongriempje te kort, en kan uw kindje daardoor niet goed drinken. Dan moet de kinderarts dit knippen, zodat de tong weer een goede mobiliteit heeft wat nodig is om te drinken.

Tot slot een paar tips

 • Start met vaste voeding als je kindje er klaar voor is. Enkele indicaties om te starten met vaste voeding is dat je kind kan zitten, tandjes heeft en ook interesse toont in voeding. Hierbij hoort ook een goede oog-handcoördinatie.
 • Zorg dat je baby goed uitgerust is voor een voeding en voed je baby op een rustige plek met weinig afleiding.

Heeft jouw baby last van problemen bij voeden en/of ervaar jij problemen met borstvoeding?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee om te zien of we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Rapley-methode

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

William is een een ervaren en echt een professional, hij heeft ons met onze zoon van 3 maandjes enorm geholpen. Hij gaat professioneel te werk en ook al was de kleine niet in zijn hum, hij wist hem...

ouder(s)/verzorger(s) van Moesa
2024-04-11
10

Job is zeer vakkundig en ervaren te werk gegaan en heeft meer jarige blessures in een erg korte periode behandeld. Hij kijkt naar het hele lichaam en pakt echt de oorzaak van de klacht aan. Zeer...

ouder(s)/verzorger(s) van Elke
2024-04-07
10

Fijne uitleg gehad van Job. Denkt goed mee om mijn kindje te behandelen zonder dat hij heel verdrietig is.

ouder(s)/verzorger(s) van Max
2024-03-12
10

We zijn zo goed vriendelijk en met goede uitleg geholpen

ouder(s)/verzorger(s) van Yousuf
2024-03-11
10

Bijzonder vakkundig en daarbij zeer aardig en aimabel. ik heb een professionele behandeling gekregen en daarbij uitleg hoe alles met elkaar in verband staat. ik heb bij deze ene behandeling direct...

Mevrouw
2024-03-08
9

We zijn snel en goed geholpen.

ouders/verzorgers van Pip
2024-02-23
10

We zijn heel fijn geholpen door Brit. Dacht goed mee en gaf goede tips. Onze baby heeft er ook echt baat bij gehad! De locatie was ook verzorgd en fris

ouders/verzorgers van Amber
2024-02-19
9

Op aanraden van vrienden een afspraak gemaakt omdat onze pasgeboren zoon last heeft van (verborgen) reflux. Dit blijft vervelend voor hem, maar na 2 behandelingen merken we wel degelijk verschil!...

ouders/verzorgers
2024-02-19
10

Heel goed behandeld

mevrouw
2024-02-06
10

Mijn zoontje werd behandeld door Job. Erg fijne ervaring, heeft oog voor het kind en betrekt het kind én ouder bij de bandeling.

ouder(s)/verzorger(s) van Diwan
2024-01-02
9

Ze kijken verder dan alleen naar de kwetsuur maar behandelen alles wat er mee in verband staat

meneer
2023-12-30
10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15