Borstvoeding bij baby’s

Moedermelk wordt speciaal aangemaakt voor de baby en daarmee is borstvoeding ook gelijk de meest natuurlijke manier om een baby te voeden.

Voordelen van borstvoeding

 • Licht verteerbaar en zorgt daarom minder snel voor maag- en darmproblemen
 • Bevat antistoffen wat ervoor zorgt dat het kindje meer beschermd is
 • Constant klaar en op de juiste temperatuur
 • Draagt bij aan de juiste ontwikkeling van kaak-, mond- en tongspieren
 • Altijd perfect afgestemd op de behoefte van de baby Meer huid-op-huidcontact waardoor er meer hormonen vrijkomen, dit zorgt voor een betere binding tussen moeder en kind
 • Het zorgt voor het sneller samentrekken van de baarmoeder en beschermt tegen bloedingen na de bevalling

Flesvoeding bij baby’s

Hoewel borstvoeding iets heel natuurlijks is, lopen de eerste voedingen niet altijd vanzelf en moeten zowel moeder als kind het voeden vaak nog leren. Als de borstvoeding niet lukt – of je wilt het niet – dan kun je kiezen voor flesvoeding. Ook dit heeft voordelen.

Voordelen van flesvoeding

 • Het is makkelijk te controleren hoeveel een baby binnen krijgt.
 • Iedereen kan een fles geven waardoor de mama het minder zwaar heeft.
 • De meeste flesvoedingen zijn op basis van koemelk. Als je kindje moeite heeft met de vertering van flesvoeding, dan bestaan er een aantal varianten op de standaard flesvoeding.

Mogelijke flesvoedingen

 • Standaard = onbewerkte koemelk
 • Hydrolysaten/ hypoallergenen voedingen, waarbij het koemelkeiwit verknipt is:
  Partieel: lactose-arme flesvoeding
  Volledig: lactosevrije flesvoeding
 • Antireflux voeding met indikkingsmiddel (johannesbroodpitmeel, aardappelzetmeel, rijstmeel en maiszetmeel)
 • Sojamelk, advies om pas vanaf 1 jaar te gebruiken omdat het niet voldoende voedingswaarde heeft voor baby’s jonger dan 1 jaar
 • Overige plantaardige melk: wordt geadviseerd om vanaf 3 jaar te gebruiken.

Vaste voeding bij baby's

Hoewel het in ons land gebruikelijk is om al met vaste voeding te starten tussen de 4 en 6 maanden, adviseert de WHO (World Health Organisation) om pas met vaste voeding te starten na 6 maanden.

Vanuit het consultatiebureau is het advies dat tot 8 maanden de melkvoeding de hoofdvoeding is. Vanaf dan dient vaste voeding geleidelijk de melkvoeding te vervangen. De meeste ouders starten de vaste voeding met het geven van groenten- en fruitpapjes. Vaste voeding kan ook geïntroduceerd worden volgens de rapley-methode of kleintjesmethode. Hierbij krijgen baby’s meteen zachte stukjes groenten en fruit in plaats van gepureerde voeding.

Wat kan osteopathie voor je kindje betekenen bij (problemen met) voeding?

Soms moet je overstappen van standaard koemelk naar aangepaste voeding, omdat je baby last heeft van bepaalde klachten zoals reflux, darmkrampjes of eczeem. Deze aanpassing van de voeding kun je het beste doen op advies van een deskundige.

Osteopathie kan bij verschillende voedingsproblemen zeker uitkomst bieden. Bijvoorbeeld bij problemen met aanhappen bij borstvoeding. De osteopaat kijkt dan naar eventuele blokkades in het gebied van de mond en het aangezicht. Ook kijken we naar blokkades in de nek, de hals en van het hoofd. Deze kunnen een verstoring geven van de aansturing van de mondspieren en aangezichtspieren, waardoor het aanhappen, slikken en zuigen moeilijk verloopt.

Het kan nodig zijn de borstkas en het middenrif te ontspannen om uw kindje goed te kunnen laten drinken. Als er spanning op of in de borstkas zit, wordt het zuigen een stuk moeilijker. Met behulp van zachtaardige manuele behandeltechnieken vermindert jouw osteopaat deze spanning, waardoor de beweeglijkheid wordt verbeterd.

Bij borstvoeding die niet goed op gang komt, is het belangrijk om ook de moeder te behandelen. Als de borstwervelkolom blokkeert, heeft dit een negatieve invloed op de doorbloeding van organen en ook van de melkklieren in de borst. Mobilisaties van de wervelkolom brengen een stimulatie van de doorbloeding via het zenuwstelsel teweeg, waardoor ook de borstvoeding (weer) op gang komt.

NB. In een aantal gevallen is het tongriempje te kort, en kan uw kindje daardoor niet goed drinken. Dan moet de kinderarts dit knippen, zodat de tong weer een goede mobiliteit heeft wat nodig is om te drinken.

Tot slot een paar tips

 • Start met vaste voeding als je kindje er klaar voor is. Enkele indicaties om te starten met vaste voeding is dat je kind kan zitten, tandjes heeft en ook interesse toont in voeding. Hierbij hoort ook een goede oog-handcoördinatie.
 • Zorg dat je baby goed uitgerust is voor een voeding en voed je baby op een rustige plek met weinig afleiding.

Heeft jouw baby last van problemen bij voeden en/of ervaar jij problemen met borstvoeding?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee om te zien of we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Rapley-methode

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16