Syndroom van Tietze oefeningen

Syndroom van Tietze oefeningen

Het belangrijkste symptoom van het Syndroom van Tietze is een vervelende stekende pijn op de borst. Je kunt oefeningen doen die de klachten van het Syndroom van Tietze verlichten. Daarmee verdwijnt het syndroom niet, maar maakt het wel draaglijker op het moment dat er een aanval van pijn komt.

Ademhalingsoefening

Adem rustig en diep in, zorg ervoor dat je naar de buik inademt.  Houd heel even vast en adem vervolgens rustig en lang uit. Doe hier zeker 10 tellen over.
Zo help je je middenrif te ontspannen en kan de druk van je ribben wegvloeien.

Rekoefening

Ga op je rug liggen met je armen gespreid, eventueel met nog een lang gerekt kussen of een opgerolde handdoek in de lengte richting onder de rug. Zo kan je het bindweefsel ter hoogte van het borstbeen en de ribben zelf wat oprekken.

Ga op je rug op bed liggen en hang met je hoofd en armen af naar de grond. Ook dit is een manier om het bindweefsel aan de voorkant van je lichaam op te rekken en de druk ter hoogte van je borstbeen weg te halen.

Houdingsoefening

Verzorg je houding: rechtop zitten is bij het syndroom van Tietze belangrijk. Wanneer je voorovergebogen loopt, staat of zit, creëer je meer druk in de gewrichtjes tussen ribben en borstbeen.

Lees ook wat osteopathie kan betekenen bij het Syndroom van Tietze.