Stop met duimzuigen

vingerzuigen, mondademhaling, wangzuigen, wang bijten, lip persen, lip zuigen, tongpersen, verkeerd slikken, tong tussen de tanden steken of slissen.

Het is ZO slecht voor je gebit.

Veel gebitsproblemen zijn te voorkomen door goede gebitshygiëne en het voorkomen van slechte gewoontes. Als slechte gewoontes snel worden herkent kan er ook snel op worden gereageerd. Zij zijn dan nog niet zo ingesleten en makkelijker af te leren en de gevolgen zijn makkelijker te corrigeren.

Let als ouder dus goed op slechte gewoontes die de groei van het gebit verstoren, denk daarbij aan mondademhaling, wangzuigen, duim- of vingerzuigen, wangbijten, lip persen, lip zuigen, tongpersen, verkeerd slikken, tong tussen de tanden steken of slissen.

Let ook op standsveranderingen of vormveranderingen van de schedel of het aangezicht. Vraag aan de tandarts of hij/zij veranderingen aan het gebit ziet die hierop kunnen duiden en vraag als je twijfelt ook eens bij de leerkracht na of deze iets opvalt aan uw kind. Een snelle signalering helpt jouw kind enorm.

Lees ook wat osteopathie en orthodontie (pre).