Sta je ook wel eens naar lucht te happen bovenaan de trap?
Heb je het gevoel dat je niet door kunt ademen? Of merk je dat je slechts weinig vooruitgang boekt met het sporten? Je kunt dan nagaan of het aan je ademhaling kan liggen. Een goede ademhaling is namelijk essentieel voor het uitvoeren van activiteiten. Omdat het eigenlijk vanzelfsprekend is dat we ademhalen en we hier niet echt over nadenken, is het soms ook lastig beoordelen of hier een oorzaak van klachten zit. Osteopathie kan hierbij helpen om dit inzichtelijk te maken en te proberen je ademhaling te optimaliseren.
Hoe werkt ademhaling in je lichaam?
Als je lucht met zuurstof inademt, komt die terecht in je longen. Door het aanspannen van de ademhalingsspieren en het middenrif wordt je borstkas groter en kan de lucht naar binnen stromen. Door het weer ontspannen van deze spieren wordt de lucht weer naar buiten gedrukt.
Bij inspanning ga je dieper en sneller ademhalen. Hierdoor adem je meer lucht in dan in rust. De hoeveelheid lucht die je inademt wordt afgestemd op de hoeveelheid zuurstof die je spieren in activiteit nodig hebben. Wanneer je spieren harder moeten werken hebben ze meer zuurstof nodig.
Daarnaast gaat bij inspanning ook je hart sneller kloppen. Het hart zorgt ervoor dat het bloed met de zuurstof zich door je lichaam verplaatst. De zuurstof wordt vervoerd naar de spieren die het nodig hebben om actief te zijn. Als je spieren voldoende voorzien worden van zuurstof kunnen ze een activiteit zo optimaal mogelijk uitvoeren.
De longen zorgen ook voor de afgifte van CO2 aan de lucht. CO2 ontstaat bij inspanning in de spieren en wordt via het bloed naar de longen gebracht om daar het lichaam te verlaten. Als de ademhaling niet goed is, stapelt de CO2 in het lichaam en ontstaat er verzuring. Om stapeling te voorkomen ga je sneller ademen. Hierdoor gaat de ademfrequentie omhoog tijdens inspanning, maar die snellere ademhaling kan ook ontstaan als er ‘s nachts of door stress niet goed wordt geademd.
Wat osteopathie voor je kan betekenen bij problemen met ademhaling
Om te kunnen ademhalen heb je onder andere mobiliteit nodig in je borstkas, longen, middenrif en ribben. Als je bijvoorbeeld een hele opgeblazen gevoel in je buik hebt, kan het middenrif tijdens het ademhalen niet goed naar beneden bewegen. Hierdoor kan je ademhaling minder goed verlopen. Osteopathie zorgt voor mobiliteit in het lichaam.
Ook is de bezenuwing van je borstkas, longen, middenrif en ribben is heel belangrijk voor een optimale ademhaling. De zenuwen die zorgen voor je ademhaling, komen veelal boven en midden uit de nek. Als je minder beweeglijkheid hebt in je nek, kan het zijn dat de zenuwen niet alle prikkels goed kunnen doorgeven en de ademhaling minder goed aangestuurd wordt. Osteopaten onderzoeken jou dus heel goed en sporen de oorzaak van je ademhalingsproblemen op en behandelen deze. We zorgen ervoor dat alle bovengenoemde structuren weer voldoende mobiliteit hebben, waardoor de effectiviteit van de ademhaling sterk verbeterd.
Daarnaast kunnen we je met kleine testen en oefeningen ook helpen om je inzicht te geven in een ´juiste´ ademhaling, zodat je deze kunt toepassen in het dagelijks leven en tijdens het sporten.