Wat gebeurt er in je lichaam bij maagklachten?
De maag maakt deel uit van ons spijsverteringssysteem. De spijsvertering begint al in de mond. Hier wordt het voedsel door te kauwen in kleine stukken gemalen en vermengd met speeksel. In het speeksel zitten enzymen die het verteringsproces op gang brengen. Na het doorslikken gaat het voedsel via de slokdarm naar de maag. Op het achterste deel van de tong en in de keelholte zijn structuren te vinden die het voedsel als het ware scannen zoals een douanebeambte, zodat de maag en darmen al voorbereid worden op wat er aankomt.
Door het kauwen, het zien, het proeven, het ruiken van voedsel en door de passage van de voedselbrij langs de bovenste maagwand, worden de zuurproducerende cellen geactiveerd om maagzuur aan te maken. Maagzuur heeft een antibacteriële functie en zorgt er ook voor dat een start wordt gemaakt met de eiwitvertering. In het maagsap zitten ook stoffen die de dunne darm helpt vitamine B12 op te nemen.
Wanneer er klachten ontstaan in de spijsvertering, moet er eerst bepaald worden of er medische interventie nodig is. Een arts kan, indien nodig, een verwijzing geven voor nader maagonderzoek in het ziekenhuis.
Als de kwaliteit van het maagslijmvlies niet optimaal is, wordt het maagzuur als te zuur ervaren. Ook kan maagzuur in de slokdarm terecht komen, wat pijnklachten geeft in de bovenbuik en rond het borstbeen. In dat geval wordt door de arts veelal maagzuurremmers voorgeschreven, omdat het weefsel van de slokdarm niet bestand is tegen het maagzuur.
Tegenwoordig kan ook zonder verwijzing van de arts maagzuurmedicatie verkregen worden bij drogisterijen. Iedereen kent de reclames wel van bijvoorbeeld Rennie of Gaviscon, maar ook Omeprazol is vrij verkrijgbaar. Het lijkt makkelijk om bij maagklachten een maagzuurremmer te nemen, maar een te lage maagzuurproductie kan ook een oorzaak zijn van maagklachten. Het nemen van een maagzuurremmer zal in dat geval voor verdere problemen zorgen in het spijsverteringssysteem.
Mogelijke symptomen bij maagklachten
Het is bij maagklachten van groot belang om te bepalen of er sprake is van een over- of onderproductie van maagzuur of dat het slijmvlies van de maag verzwakt is, of dat het zuur op plaatsen komt waar het niet hoort.
Wat een osteopaat voor je betekenen bij maagklachten
Wanneer er geen medische oorzaak is voor de maagklachten, spreekt men van functionele maagklachten. De osteopaat is in staat om bij een functionele maagklacht gericht onderzoek te doen om te bepalen of de oorzaak ligt in de beweeglijkheid van de maag of zijn omgeving, de doorbloeding van de maag of de neurologische aansturing van de maag. Daarnaast wordt er ook gevraagd naar leef-, voedings- en drinkgewoonten, omdat deze ook van invloed kunnen zijn op de problematiek. De behandeling wordt hier op afgestemd.