Wat is een oorontsteking?

Oorontstekingen komen het meest voor bij kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar. Maar wat wil dat nu zeggen, een oorontsteking? Meestal gaat het hier over een ontsteking van het middenoor. Hierdoor stapelt zich vocht op achter het trommelvlies. Door deze opstapeling van vocht en pus, verhoogt de druk in het oor. Het trommelvlies gaat bol staan en dit zorgt voor veel pijn en ongemak. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te slapen, te liggen en te eten. Je kind kan ook koorts krijgen en zal regelmatig naar het pijnlijke oor grijpen.

Door de verhoogde druk in het oor, kan het trommelvlies scheuren, waardoor het ontstekingsvocht nu wel uit het oor kan lopen. Dit is wat men noemt een ‘loopoor’. De druk en de pijn nemen dan weer af, net als de koorts.

Deze klachten, samen met de symptomen van een verkoudheid, maken een middenoorontsteking zo vervelend en verklaren ook waarom je baby/kind zo hangerig, hongerig en huilerig kan zijn.

Wat gebeurt er in je lichaam van je kind bij een oorontsteking?

Meestal is een oorontsteking het gevolg van een verkoudheid. De neus en het middenoor staan namelijk met elkaar in verbinding door een lange buis. Deze buis – ook wel de buis van Eustachius genoemd – moet de druk in het oor regelen en zorgen voor drainage van vloeistof en slijm.

De meer horizontale ligging van deze buis bij baby’s en kinderen zorgt al voor een slechtere afvoer van oor naar neus. Niet alleen de ligging is belangrijk, ook een minder goede mobiliteit van het oor, de schedelbotten, de afvoer van het oor naar de neus/keel en de buis van Eustachius kunnen ervoor zorgen dat jouw kind één of meerdere oorontstekingen ontwikkelt. De aansturing van spiertjes die het openen en sluiten van de buis moeten regelen, kunnen verstoord geraken. Dit alles zorgt voor een slechtere drainage van de buis van Eustachius, maar ook voor een slechtere doorbloeding in deze regio. Dit belemmert het lichaam bij het opruimen van de ontsteking. Wil het oor goed genezen, dan is het van essentieel belang dat ook de buis van Eustachius goed functioneert en dat het ontstekingsvocht goed kan worden afgevoerd.  Gebeurt dit niet, dan blijft de oorontsteking vaak lang duren.

Een oorontsteking heeft niet alleen een lokale oorzaak, vaak spelen verschillende factoren een rol. Ook de slijmvliezen van de darmen hebben een belangrijke functie in de immuniteit en afweer van je baby of kind. Als er ook hier bewegingsverliezen voorkomen, kan dit zorgen voor algemeen lagere immuniteit. Hierdoor kan een oorontsteking zich sneller ontwikkelen.

Wat een osteopaat kan betekenen bij oorontsteking

Heeft je kind eerder een oorontsteking gehad of heeft het last van terugkerende ontstekingen? Dan is het goed om dit eens te laten onderzoeken door de osteopaat. Als osteopaat gaan we op zoek naar bewegingsverliezen lokaal ter hoogte van het oor en de schedelbotten die hierbij horen of hiermee in verbinding staan. Ook kijken we naar andere plaatsen in het lichaam, zoals het darmstelsel.

Aangezien de ontsteking zelf ook kan zorgen voor mobiliteitsverlies en een slechtere doorbloeding in de regio van het oor, creëert een vorige oorontsteking vaak een ideale situatie voor een nieuwe oorontsteking. Osteopathie kan hier dus ook preventief werken en ervoor zorgen dat de oorontsteking geen chronisch karakter krijgt.

De osteopaat zal met zachte manuele technieken de schedelbotten van je baby of kind onderzoeken en behandelen, met als doel de mobiliteit rond het oor en de buis van Eustachius te verbeteren. Een betere mobiliteit zorgt voor een betere doorbloeding in deze regio, waardoor de functie van de buis wordt hersteld en ontstekingsvocht kan worden afgevoerd.

Indien nodig wordt ook het darmstelsel onderzocht en behandeld omdat problemen in dit gebied het herstel kunnen beïnvloeden. De technieken die gebruikt worden bij deze behandeling zijn uitermate zacht en niet pijnlijk voor uw baby of kind.

Had je kindje een moeilijke start? Was de bevalling zwaar voor zowel jou als je kindje? Is je kind vaak verkouden of ziek? Heeft het recent een oorontsteking doorgemaakt of al een aantal keer in de afgelopen periode? Twijfel dan zeker niet om een afspraak te maken! Als osteopaat kunnen we ervoor zorgen dat deze oorontsteking eenmalig blijft. Ook preventief werken is nuttig om zo problemen in de toekomst te vermijden.

Een oorontsteking is veel voorkomend, maar zeker niet de enige klacht bij een pasgeboren baby of kind. Ook reflux, krampjes, voorkeurshouding, een afplatting in de schedel en zoveel meer klachten kunnen aan de basis liggen van een oorontsteking of andere problemen op latere leeftijd.

Goede raad van Tante Kaat: laat je kind even checken bij een osteopaat want “prevention is better than cure!”.

Heeft jouw kind last van ooronsteking?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee om te zien of we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij oorontsteking

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Zeer professioneel, vriendelijk en met succes behandeld aan schouderblessure.

Patricia
2022-11-15
9

Ik kwam met klachten aan si gewricht met uitstraling naar rechterbeen. Na 3 behandelingen is de pijn geminimaliseerd en heb ik meer bewegingsvrijheid gekregen in mijn bekken.

Arabel
2022-10-30
9

Ik had al 1,5 jaar pijn en heb hiervoor allerlei onderzoeken in het ziekenhuis gehad zonder dat de oorzaak gevonden werd. Anton heeft goed naar mijn verhaal geluisterd en al na 3 behandelingen is de...

Anita
2022-10-10
10

Was niet bekend met de osteopathie. heb veel baat gehad bij de behandelingen. Behandelaar had snel door dat het hier om de weke delen in het lichaam gaat. Verklevingen a,g,v. vele operaties.

meneer Johannes
2022-10-10
8

goed geduldig professioneel

Jurgen
2022-10-07
10

Werd snel geholpen met mijn klacht. Was zeer effectief en goed verholpen

meneer cees
2022-10-06
10

Laura heeft mij echt geweldig geholpen! Gelukkig van mijn pijn af waar ik al jaren mee ziekenhuis in en ziekenhuis uit liep.

Ingrid
2022-10-03
9

Wordt fijn en goed behandeld.

Marcel
2022-10-01
8

De afspraken bij osteopaat Wouter bevielen best goed en de behandelingen hebben voor een lichte verbetering gezorgd. Helaas niet het gewenste resultaat na een aantal afspraken, maar het was wel goed...

Romeo Gagliotti
2022-09-26
10

Heel fijn geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Mara
2022-09-17
10

Na een paar behandelingen kon ik zonder klachten weer verder. Ik heb het als vriendelijk, deskundig en duidelijke uitleg ervaren.

Tanja Walter
2022-09-15
10

Mijn baby had al een paar maanden last van obstipatie. De huisarts bleef meer en meer laxeermiddelen voorschrijven, met als resultaat nog meer buikpijn. Zo kon het niet verder. Ik was vrij sceptisch,...

Anoniem
2022-09-15
10

Heel erg snel van diverse sportblessures en kleine pijntjes afgeholpen. Zeer deskundig geholpen en gehele lichaam werd gekeken. Waardoor er weer heel snel vol gesport kon worden .

Wesley
2022-09-12
10

Onze zoon Sam is hier heel fijn behandeld door Job. Zijn slaap problemen zijn echt een stuk minder geworden en hij heeft veel meer rust. Ook konden we snel terecht hier.

Lotte
2022-09-10
10

Fijn dat een behandeling aangepast wordt aan de persoon, mijn zoon 13 jaar, adhd-er, heerlijk druk en afgeleid werd super goed geaccepteerd en met geduld gehoord. Ook zijn behandeling is geslaagd....

ouder(s)/verzorger(s) van Sil
2022-08-22
8

Goede aandacht en luisteren naar situatie die je schetst. Houden rekening met persoonlijke grenzen.

ouder(s)/verzorger(s) van Anne
2022-08-19
10

Kon erg snel terecht met mijn klachten waardoor ze niet erger zijn geworden

Renske
2022-08-16
8

De behandeling heeft de pijn veel doen verminderen.

Caspar
2022-08-01
10

Miranda heeft ons zoontje van toen 2 maanden echt geweldig goed geholpen. Ze stelt hem voordat ze begint eerst op het gemak waarna ze een grote glimlach terugkrijgt voordat ze begon. Na de 1e...

Janneke kox
2022-07-28
10

Veel bekken bodem klachten ervaren tijdens de zwangerschap, altijd super geholpen en me ook gehoord gevoeld. Een aanrader!

Fleur
2022-07-27
10

Laura is zeer deskundig, maakt laagdrempelig contact met kind, we hebben snel een afspraak kunnen maken, prettige benadering tijdens de behandeling.

Ouder
2022-07-25
10

Toen ik relatief kort voor mijn vakantie pijn in beide voeten kreeg, heeft de secretaresse haar uiterste best gedaan om nog voor mijn vakantie afspraken in te plannen. Dankzij de behandelingen en...

Monique
2022-07-24
10

Zie hierboven

Leny
2022-07-20
10

Bij het eerste telefonische contact werd ik vriendelijk te woord gestaan door de assistente en er kon al voor 2 dagen later een afspraak worden gemaakt voor mijn zoon. Het eerste consult was een...

Irma Robben
2022-07-14
10

Onze zoon kwam voor klachten van de rib en rug. Hij kan zelf niet altijd duidelijk aangeven wat pijnlijk is, Anton laat hem zich op zijn gemak voelen en geeft hem de tijd om aan te geven wat de...

ouder(s)/verzorger(s) van Lars
2022-07-12