Waardoor ontstaan kaakproblemen bij kinderen?

Voordat we naar oorzaken van kaakproblemen gaan kijken, eerst even wat toelichting. Je hebt een onderkaak en een bovenkaak. De onderkaak is de bewegende kaak en maakt via de kaakgewrichten links en rechts contact met de bovenkaak. Bij het openen en sluiten van de kaak spelen verschillende spieren en bindweefselstructuren, bijvoorbeeld de discus die elk kaakgewricht heeft, een rol. De spieren moeten met de juiste kracht op het juiste moment aanspannen of juist ontspannen voor een goede opening of sluiting van de mond. In rust hoort de mond lichtjes gesloten te zijn. De lippen gesloten maar de tanden los van elkaar. Het puntje van de tong bevindt zich op het gehemelte net boven de snijtanden.

Kaakproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan bijvoorbeeld de belasting in de kaakgewrichten extreem hoog zijn. Het is een klein gewricht met een discus, waar erg sterke spieren overheen lopen. Tekenen dat er iets mis is of dat de belasting niet goed is aan één of beide kaakgewrichten van je kind zijn:  

  • klemmen van de kaken ’s nachts
  • tandenknarsen
  • pijn
  • asymmetrische opening van de mond
  • knakken bij het openen of sluiten van de mond
  • geen harde voeding meer willen eten 
  • aan één zijde kauwen

Daarnaast kunnen kaakproblemen bij kinderen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een disbalans in de kaakspieren, een verkeerde positie van de tong, ademen met open mond, verkeerd slikken (slikken gebeurt 2000-2500 x per dag en gaat altijd gepaard met het sluiten van de mond waarbij de kiezen elkaar raken), een trauma op de kaak of schedel, spanning in de nek, de hals of borstkast. Ook het niet goed sluiten van de kiezen op elkaar door bijvoorbeeld een kruisbeet, openbeet, onderbeet of overbeet, tandproblemen, tandpijn (waardoor anders wordt gekauwd) kan leiden tot kaakproblemen. 

Wat kan osteopathie voor je kind betekenen bij kaakproblemen

Bij osteopathie van Eijck onderzoeken we bij kaakklachten natuurlijk de mobiliteit van de kaakgewrichten zelf. Bewegen de onderkaak en bovenkaak goed, samen met de meniscus die in het gewicht zit? Is er een goede balans tussen het linker en rechter kaakgewricht? Zijn de spieren te gespannen of juist te ontspannen? Ook kijken we naar het gebit. Kloppen de ondertanden en de boventanden bij elkaar, is de sluiting (occlusie) en de opening (depressie) goed, is er een goede mobiliteit van de nek en de borstkast, van de halsspieren en fascia?

Met zoveel verschillende oorzaken zijn er ook veel verschillende behandelingen. Bijvoorbeeld het mobiliseren van het kaakgewricht zelf met de discus, het ontspannen van de kaakspieren, het mobiliseren van de nek of de borstkast, het verbeteren van de stand van de onderkaak en bovenkaak, het verbeteren van de stand van de tanden (zie pre-orthodontie).

Afhankelijk van wat er uit het onderzoek komt als oorzaak van de klachten, zal er een behandeling worden gestart. Met of zonder oefeningen die thuis gedaan moeten worden.

Heeft jouw kind last van kaakproblemen en wil je dit verhelpen?

Neem dan contact met ons op. We helpen je graag!

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij kaakproblemen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27