Wat is concentratie en wanneer is het nodig?

Concentratie is de vaardigheid om gedurende een bepaalde tijd intensief de aandacht te kunnen richten op een bepaalde opdracht. Een opdracht kan uitvoerend van aard zijn zoals het maken van een taak op school, het maken van huiswerk of het geven van een spreekbeurt. Hierbij laat het kind veelal lichamelijke handelingen zien.

Een opdracht kan ook luisteren, lezen of opletten zijn, waarbij het kind de stof vanuit een externe bron gaat opnemen en je het kind (als het goed is) rustig en met aandacht ziet zitten. Samengevat is concentratie nodig bij het aanleren van kennis en vaardigheden, bij het uitvoeren van taken en bij toets momenten.

Wanneer spreken we van concentratieproblemen

Heel simpel gezegd is er sprake van een concentratieprobleem wanneer het kind niet in staat is om gedurende een bepaalde tijd intensief de aandacht te richten op een opdracht. Het probleem kan opgesplitst worden in een stoornis of in een belemmering.

Bij een stoornis is een structurele oorzaak zoals bijvoorbeeld ADHD de oorzaak dat het kind zich niet goed kan concentreren.

Bij een belemmering heeft het kind wel het vermogen om zich te concentreren, maar zijn er factoren die resulteren in een afname van de mogelijkheid tot concentratie.

Osteopathische visie op concentratieproblemen bij kinderen

De voorwaarden die nodig zijn om goed te concentreren liggen op meerdere gebieden. Het kind dient het vermogen te hebben tot concentratie, maar ook de omgeving zelf is van belang om de aandacht bij een opdracht te kunnen houden. Het zenuwstelsel heeft hierbij een belangrijke functie. Het verzamelt en verwerkt prikkels vanuit het lichaam zelf en van buiten het lichaam.

De hele dag door geeft jouw lichaam je signalen. Denk maar aan honger, dorst, een volle blaas of slaap. Dit alles is nodig om het lichaam goed te laten functioneren. Het zenuwstelsel stelt je ook in staat om met de omgeving te communiceren. Zintuigen pikken informatie op bij alles wat we zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Eigenlijk is het zenuwstelsel een beetje te vergelijken met een container.

Als er bij het kind in het lichaam bewegingsverlies is, zorgt dit voor prikkeling vanuit het lichaam zelf naar het zenuwstelsel. Bewegingsverlies zorgt er ook voor dat het kind moet compenseren elders in het lichaam. Als er bijvoorbeeld teveel spierspanning is van de spieren die de rug strekken, dan is het moeilijk om gedurende langere tijd te zitten. Dit kan zich uiten in onrustig gedrag op de stoel, omdat het kind zoekt naar een comfortabele houding. De container wordt in dat geval deels gevuld met ‘zinloze’ informatie. Er blijft dan minder ruimte over om externe nieuwe informatie of andere zaken in de container te stoppen.

Wat kan de osteopaat doen bij concentratieproblemen bij kinderen

Concentratieproblemen zijn complexere hulpvragen. Het is niet mogelijk om een volledig beeld te schetsen van wat de mogelijkheden zijn binnen de osteopathie. Kort door de bocht kan wel gezegd worden dat de osteopaat vooral het lichaam van het kind kan beïnvloeden. Door bewegingsverliezen op te sporen en te behandelen, wordt de ‘container’ wat leger, waardoor er meer ruimte ontstaat voor het kind om zijn aandacht te kunnen richten. Hierbij maakt het niet uit of het kind een concentratieprobleem of een concentratiebelemmering heeft. Een kind met ADHD kan door bewegingsverlies namelijk ook geremd worden in zijn (al meer beperkte) mogelijkheid tot concentratie.

Als je je afvraagt of de osteopaat iets voor jouw kind kan betekenen is het bij ons mogelijk om een vrijblijvend adviesgesprek te plannen. De osteopaat kan je dan meer gerichte informatie geven over de mogelijkheden van behandeling.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Help je kind concentreren

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16