Wat veroorzaakt bedplassen en waarom lukt het niet zindelijk te worden?
Vanaf het vijfde levensjaar hoort een kind de sluitspieren van de blaas te kunnen controleren. Een ongelukje kan gebeuren natuurlijk. Pas als dit minimaal tweemaal per week voorkomt in de afgelopen drie maanden of meer, spreken we van nachtelijk bedplassen. De medische term hiervoor is Enuresis Nocturna. Als een kind overdag zindelijk is maar ‘s-nachts niet, dan valt dit officieel niet onder bedplassen. In dit geval reageren de hersenen (nog) niet goed genoeg op de volle blaas. Er is dan geen/onvoldoende wekreactie.
Is jouw kind vijf jaar of ouder en plast het nog in bed? Geen zorgen, hij/zij is zeker niet alleen. Naar schatting hebben er 200.000 kinderen en adolescenten in Nederland hier last van. Natuurlijk kan het vervelend zijn, maar het is dus zeker niet iets om je voor te schamen!
Verschillende vormen van bedplassen (Enuresis Nocturna)
Primaire Enuresis Nocturna:
Deze vorm van bedplassen komt voor als het kind minimaal zes maanden vooraf niet zindelijk is geweest.
Secundaire Enuresis Nocturna:
Deze vorm van bedplassen komt voor na een periode van zes maanden of langer ‘s-nachts wel zindelijk te zijn geweest.
Bedplassen kan onstaan door een psychologisch probleem bij het kind, dat verband houdt met een (ingrijpende) gebeurtenis, zoals scheiding van de ouders, ziekte in het gezin of de geboorte van een nieuw gezinslid. In zeldzame gevallen kan het – wanneer dit samengaat met een sterke toename van dorst – een teken zijn van suikerziekte/diabetes type 1. Dit komt echter niet vaak voor! Is er sprake van secundaire enuresis nocturna door een pyschologische oorzaak, dan kan een bezoek aan de psycholoog uitkomst bieden.
Aandachtspunten tijdens lichamelijk onderzoek van jouw kind en systemen die de plasgedrag beinvloeden:
1. Anti-diuretisch hormoon
Bij een kind vanaf zes jaar past de hoeveelheid urine die in de nacht geproduceerd wordt meestal in de blaas. Hiervoor zorgt het anti-diuretisch hormoon (ADH), dat de urineproductie regelt. Is de hormoonspiegel van ADH te laag, dan kan dit een oorzaak van bedplassen zijn.
2. Verminderde beweeglijkheid van de blaas
Wanneer de beweeglijkheid van de blaas is verminderd, wordt vaak een verkeerd signaal afgegeven aan de hersenen. Hierdoor gaat een kind te laat naar het toilet. Het buikvlies, een deel van de darmen en de bekkenbodemspieren hebben invloed op de beweeglijkheid van de blaas. Als hier spanning op zit, kan dit dus negatieve gevolgen hebben voor de plasdrang.
3. Blokkade in bekken of schedel
Bij een blokkade in het bekken of spanning in de schedel kan het ‘plassignaal’ niet goed of te laat doorkomen in de hersenen. Verder kan het zijn dat het centraal zenuwstelsel nog niet ‘rijp’ is. Een bewegingsverlies in combinatie met angst en stress kan een samentrekken van de blaasspier veroorzaken, met bedplassen als gevolg.
4. Activatie orthosympatisch zenuwstelsel
Het kan zijn dat kinderen overdag te druk zijn, waardoor het zgn. orthosympathisch zenuwstelsel is geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat de urineproductie op dat moment vermindert. Dit moet in de nacht weer ingehaald worden, maar dan zijn kinderen vaak te moe om de prikkel nog goed te voelen.
5. Stress
Het aanspannen van de sluitspier wordt door het lichaam bewust aangestuurd. Stress kan hier invloed op hebben. Als je kind veel stress ervaart (fysiek en/of mentaal), kan het bedplassen erger worden of zelfs hierdoor ontstaan.
Voordat we overgaan tot een osteopathische behandeling, gaan we altijd eerst op zoek naar de oorzaak van het bedplassen of het niet zindelijk kunnen worden. Op deze manier weten we precies waar het probleem zit en hoe we dit moeten aanpakken.
Wat kan de osteopaat voor jouw kind betekenen bij bedplassen en zindelijkheid
Tijdens een osteopatische behandeling pakken we de genoemde oorzaken en ‘systemen’ aan, waardoor de zindelijkheid verbetert en het bedplassen verdwijnt. Met een manuele behandeltechniek oefenen we invloed uit op de beweeglijkheid en bezenuwing van de blaas en het autonome zenuwstelsel, zodat deze (weer) zo optimaal mogelijk functioneren. Dit doen we door o.a. spanningen in het bekken en/of de schedel te verminderen.
Osteopathie is een veilige behandelmethode voor kinderen die klachten en bewegingsbelemmeringen wegneemt, zodat het kind zich optimaal kan (blijven) ontwikkelen. Een behandeling gaat altijd op een zachte en veilige manier, waarbij we ervoor zorgen dat jouw kind helemaal op zijn gemak is.
Meer weten over osteopathie bij bedplassen en/of zindelijkheidsproblemen?
Plast jouw kind in zijn bed en/of lukt het niet om zindelijk te worden? Maak dan een afspraak of neem contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen jou en je kind graag verder met een passend behandelplan.