Wat veroorzaakt bedplassen en waarom lukt het niet zindelijk te worden?

Waarom plassen kinderen eigenlijk in hun bed? Vaak denken we aan te veel drinken voor het naar bed gaan of een te diepe slaap. Geen van beide is echter waar. In de meeste gevallen komt bedplassen bij kinderen simpelweg doordat de hersenen het signaal van een volle blaas nog niet oppikken, waardoor de plasdrang niet wordt opgemerkt. Kortom: kinderen zijn zich dan nog niet bewust van het feit ze moeten plassen.

We spreken officieel van bedplassen wanneer een kind van 5 jaar of ouder langdurig één of meerdere keren per week in bed plast. Maar bedplassen heeft dus niet vaak een medische grondslag, meestal spelen meerdere factoren een rol.

Zindelijk worden is erg moeilijk voor peuter en kleuter. Zindelijkheidstraining duurt dan ook vaak een hele tijd. Meestal is een kind na verloop van tijd wel overdag zindelijk, maar het duurt vaak veel langer voordat het ‘s nachts ook lukt.

1. Anti-diuretisch hormoon

Bij een kind vanaf zes jaar past de hoeveelheid urine die in de nacht geproduceerd wordt meestal in de blaas. Hiervoor zorgt het anti-diuretisch hormoon (ADH), dat de urineproductie regelt. Wanneer de hormoonspiegel van ADH te laag is, kan dit een oorzaak van bedplassen zijn.

2. Verminderde beweeglijkheid van de blaas

Wanneer de beweeglijkheid van de blaas is verminderd, wordt vaak een verkeerd signaal afgegeven aan de hersenen waardoor een kind te laat naar het toilet gaat. Het buikvlies, een deel van de darmen en de bekkenbodemspieren hebben invloed op de beweeglijkheid van de blaas. Als hier spanning op zit, kan dit dus negatieve gevolgen hebben voor de plasdrang.

3. Blokkade in bekken of schedel

Bij een blokkade in het bekken of spanning in de schedel kan het ‘plassignaal’ niet goed of te laat doorkomen in de hersenen. Verder kan het zijn dat het centraal zenuwstelsel nog niet ‘rijp’ is. Een bewegingsverlies in combinatie met angst en stress kan een samentrekken van de blaasspier veroorzaken en daardoor bedplassen.

4. Activatie orthosympatisch zenuwstelsel

Het kan zijn dat kinderen overdag te druk zijn, waardoor het zgn. orthosympathisch zenuwstelsel is geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat de urineproductie op dat moment vermindert. Dit moet in de nacht weer ingehaald worden en dan zijn kinderen vaak te moe om de prikkel nog goed te voelen. Dat kinderen overdag druk zijn, kan overigens weer verschillende oorzaken hebben die ook met osteopathie onderzocht en behandeld kunnen worden.

5. Stress

Het aanspannen van de sluitspier wordt door het lichaam bewust aangestuurd door de wil. Stress kan hier invloed op hebben. Als je kind veel stress ervaart (fysiek en/of mentaal), kan het bedplassen erger worden of zelfs hierdoor ontstaan.

Voordat we overgaan tot een osteopathische behandeling, gaan we altijd eerst op zoek naar de oorzaak van het bedplassen of het niet zindelijk kunnen worden. Op deze manier weten we precies waar het probleem zit en hoe we dit moeten aanpakken.

Wat kan de osteopaat voor jouw kind betekenen bij bedplassen en zindelijkheid

Gedurende een osteopatische behandeling pakken we de genoemde oorzaken en ‘systemen’ aan, waardoor de zindelijkheid verbetert en het bedplassen kan verdwijnen.

Met een manuele behandeltechniek kunnen we invloed uitoefenen op de beweeglijkheid en bezenuwing van de blaas en het autonome zenuwstelsel (zorgen dat de uitrijping hiervan bevorderd wordt), zodat deze (weer) zo optimaal mogelijk functioneren. Dit doen we door o.a. spanningen in het bekken en/of de schedel te verminderen.

Osteopathie is een veilige behandelmethode voor kinderen die klachten en bewegingsbelemmeringen wegneemt, zodat het kind zich optimaal kan (blijven) ontwikkelen. Een behandeling gaat altijd op een zachte en veilige manier, waarbij we ervoor zorgen dat jouw kind helemaal op zijn gemak is.

Meer weten over osteopathie bij bedplassen en/of zindelijkheidsproblemen?

Plast jouw kind in zijn bed en/of lukt het niet om zindelijk te worden? Neem dan contact met ons op voor meer informatie. Wij helpen jou en je kind graag verder met een passend behandelplan.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Zindelijkheid en bedplassen

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16