Wat voor slaapproblemen komen voor bij baby’s?
Er zijn verschillende vormen van slaapproblemen bij baby’s. Deze zijn onder te verdelen in drie grote groepen:
- Niet kunnen inslapen;
- Niet kunnen doorslapen;
- Korte slaapjes, de zogenaamde ‘hazenslaapjes’;
- Een combinatie van deze vormen.
Elk slaapprobleem kent zijn eigen oorzaken.
Niet kunnen inslapen
Reflux (of verborgen reflux) kan een oorzaak zijn van het slecht kunnen inslapen. Tijdens het liggen kan de maaginhoud van je kindje makkelijker terugstromen in de slokdarm. De slokdarm raakt geïrriteerd en je baby heeft pijn bij het liggen. Daarnaast kan je baby last hebben van de nek of wervelkolom waardoor hij/zij niet lekker kan liggen. Verminderde ventilatie van de holtes waardoor een benauwd gevoel ontstaat, oververmoeidheid of overprikkeld zijn, kunnen ook inslaapproblemen veroorzaken.
Niet kunnen doorslapen
In de nacht gaat het lichaam herstellen van de prikkels overdag. Als dit te veel is voor je kindje, zal zich dit in de nacht uiten door niet (volledig) doorslapen. Ook hebben alle organen tijd nodig om te herstellen en ontwikkelen. Mochten er problemen zijn in bijvoorbeeld de darmen van je kindje, dan kan dit juist ook in de nacht gaan opspelen. Daarnaast moet je kindje nog een dag-nacht-ritme ontwikkelen. Dit kan een tijdje duren, waardoor het doorslapen in het begin nog lastig gaat. Zeker als je kindje ook nog vraagt naar een (of meerdere) voeding(en).
Kort slapen
Als je kind overdag hazenslaapjes doet, is dit erg vervelend. De slaapcyclus van een baby duurt 40-45 minuten. Je kindje is hierna altijd even wakker, maar slaapt vaak dan weer door, waardoor een volgende cyclus kan ingaan. Als het niet lukt voor je kindje om na de eerste cyclus zelf weer in slaap te vallen, is het meteen weer wakker. Vaak zit er iets niet lekker bij je kindje. Dit kunnen bijvoorbeeld krampjes zijn, onrust, te warm of te koud, honger of een vieze luier. Maar eigenlijk is alles wat negatieve aandacht vraagt van het lijfje van je baby een reden waardoor hij/zij snel weer wakker is. Dat maakt het soms lastig om de precieze oorzaak te achterhalen.
Wat osteopathie voor je baby kan betekenen bij slaapproblemen
Als je met je baby bij ons in de praktijk komt, wordt in het eerste consult besproken hoe het slapen van je baby gaat en wat je al hebt geprobeerd. Daarna gaan we je baby onderzoeken. We onderzoeken de wervelkolom om te voelen of daar zones zijn die minder goed bewegen. Bewegingsbeperkingen van de wervelkolom hebben invloed op de organen via het zenuwstelsel, maar ook op het ligcomfort van je baby. We onderzoeken de nek en de schedel om te zien of er voldoende mobiliteit is en de spieren niet te gespannen zijn. Ook gaan we op zoek naar spanningen in de buik en het middenrif en de borstkas.
We behandelen met zachte technieken bewegingsbeperkingen van de schedel, de nek en de wervelkolom, omdat we daarmee invloed hebben op verschillende delen van het zenuwstelsel. Door een behandeling van specifieke delen kan de balans in het zenuwstelsel worden verbeterd waardoor er meer rust in het lichaam van je baby ontstaat. Dit heeft een positief effect op de spijsvertering en daarmee, direct en indirect, op het slapen van je kindje. Tijdens de behandeling gebruiken wij lekker grote babykussens voor een comfortabele behandeling van je baby.
Heeft jouw baby slaapproblemen? Maak een afspraak!
Neem contact met ons op of boek direct jouw afspraak. Wij helpen je graag.