Wat gebeurt er in het lichaam van een baby bij reflux?

De slokdarm loopt door het middenrif. Daaronder begint de maag, waardoor een goede functie van het middenrif van groot belang is voor een goede functie van de sluitspier. Bij de geboorte is daarom de eerste huil belangrijk. Wanneer deze krachtig is, komen borstkas en middenrif goed in beweging. Dit is belangrijk voor de longontplooiing, maar ook voor de ruimte voor maag en darmen.

Wanneer de darm niet optimaal doorstroomt, kan de voeding niet goed uit de maag en is de kans dat de voeding omhoogkomt groter. Denk maar aan de monding van de rivier, deze moet vrij zijn en goed doorstromen, anders zal de rivier hogerop overstromen. In ons spijsverteringsstelsel zitten bovendien verschillende sfincters (een soort sluizen) die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld spijsverteringssappen goed kunnen inwerken op de voeding. De sfincters worden aangestuurd door een zenuw vanuit de hersenstam en de hoge nek – de nervus vagus – en door de omliggende organen, borstkas en wervelkolom.

Wanneer er spanning zit op de sfincters, dan stroomt de darm niet goed door. Bij baby’s is de sluitspier van de maagingang echter nog niet volledig uitgerijpt, waardoor deze nog niet volledig sluit. Als voeding omhoogkomt vanuit de darmen en er zit ook nog eens spanning op de middenrifszenuw (afkomstig uit het midden van de nek), dan sluit de maagingang nóg minder goed, met reflux als gevolg. Een goede mobiliteit van de schedel en nekwervels is daarom belangrijk voor een goede functie van deze zenuw.

Verder is het belangrijk dat omliggende organen, die verbinding hebben met de maag, zo optimaal mogelijk kunnen bewegen anders belemmeren zij de maaglediging. Ook is het van belang dat de mondbodem, de slokdarm en de luchtpijp voldoende mobiel zijn, zodat zij optimaal kunnen werken bij het slikken.

Hoe kun je (verborgen) reflux herkennen?

Gastro-oesofagele reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg. Er zijn twee vormen van reflux:

  • Gewone reflux: je baby spuugt regelmatig
  • Verborgen reflux: de maaginhoud komt wel omhoog – bijvoorbeeld tot in de keel – maar je baby spuugt het niet uit. Alles zakt vervolgens weer terug naar beneden.

Voor beide vormen geldt dat wanneer dit vaak gebeurt, er irritatie van de slokdarm optreedt. Maar hoe kun je (verborgen) reflux nu herkennen? Onderstaande symptomen kunnen erop wijzen dat jouw baby last heeft van reflux:

  • Spugen, soms zelfs nog lange tijd na de voeding
  • Voeding weer wegslikken (verborgen reflux)
  • Onrustig direct na of al tijdens de voeding, bijvoorbeeld door verslikken
  • Tongetje veel naar buiten steken
  • Onrustig slapen, hazenslaapjes
  • Bij slapen veel ademgeluiden, reutelende of piepende geluiden
  • Huilen bij neerleggen of platliggen
  • Snel verkouden

Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux

Reflux is erg naar en pijnlijk voor een baby. Onze ervaren osteopaten weten hoe belangrijk het is om een baby met klachten van (verborgen) reflux zo snel mogelijk te behandelen. Daarom reserveren wij altijd plekjes in de agenda’s bij de osteopaten om baby’s snel te kunnen helpen.

Bij baby’s met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt. De mobiliteit van de maag en omliggende organen wordt verbeterd, waardoor de maagingang beter kan sluiten en we beïnvloeden de aansturing door de vaguszenuw vrij te maken.

Voor de behandeling gebruiken wij lekker grote babykussens voor een comfortabele behandeling van je baby. We behandelen op een zachte manier en zorgen ervoor dat jouw kindje er zo comfortabel mogelijk bij ligt. Osteopathie is dan ook een veilige behandelmethode voor baby’s en ideaal bij het verhelpen van refluxklachten. 

Meer weten over osteopathie bij (verborgen) reflux?

Heeft jouw baby (verborgen) reflux? Dan biedt osteopathie uitkomst. Wil je weten hoe we jouw kindje kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Babymassage bij reflux

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16