Wat gebeurt er in het lichaam van een baby bij reflux?

De slokdarm loopt door het middenrif. Daaronder begint de maag, waardoor een goede functie van het middenrif van groot belang is voor een goede functie van de sluitspier. Bij de geboorte is daarom de eerste huil belangrijk. Wanneer deze krachtig is, komen borstkas en middenrif goed in beweging. Dit is belangrijk voor de longontplooiing, maar ook voor de ruimte voor maag en darmen.

Wanneer de darm niet optimaal doorstroomt, kan de voeding niet goed uit de maag en is de kans dat de voeding omhoogkomt groter. Denk maar aan de monding van de rivier, deze moet vrij zijn en goed doorstromen, anders zal de rivier hogerop overstromen. In ons spijsverteringsstelsel zitten bovendien verschillende sfincters (een soort sluizen) die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld spijsverteringssappen goed kunnen inwerken op de voeding. De sfincters worden aangestuurd door een zenuw vanuit de hersenstam en de hoge nek – de nervus vagus – en door de omliggende organen, borstkas en wervelkolom.

Wanneer er spanning zit op de sfincters, dan stroomt de darm niet goed door. Bij baby’s is de sluitspier van de maagingang echter nog niet volledig uitgerijpt, waardoor deze nog niet volledig sluit. Als voeding omhoogkomt vanuit de darmen en er zit ook nog eens spanning op de middenrifszenuw (afkomstig uit het midden van de nek), dan sluit de maagingang nóg minder goed, met reflux als gevolg. Een goede mobiliteit van de schedel en nekwervels is daarom belangrijk voor een goede functie van deze zenuw.

Verder is het belangrijk dat omliggende organen, die verbinding hebben met de maag, zo optimaal mogelijk kunnen bewegen anders belemmeren zij de maaglediging. Ook is het van belang dat de mondbodem, de slokdarm en de luchtpijp voldoende mobiel zijn, zodat zij optimaal kunnen werken bij het slikken.

Hoe kun je (verborgen) reflux herkennen?

Gastro-oesofagele reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg. Er zijn twee vormen van reflux:

  • Gewone reflux: je baby spuugt regelmatig
  • Verborgen reflux: de maaginhoud komt wel omhoog – bijvoorbeeld tot in de keel – maar je baby spuugt het niet uit. Alles zakt vervolgens weer terug naar beneden.

Voor beide vormen geldt dat wanneer dit vaak gebeurt, er irritatie van de slokdarm optreedt. Maar hoe kun je (verborgen) reflux nu herkennen? Onderstaande symptomen kunnen erop wijzen dat jouw baby last heeft van reflux:

  • Spugen, soms zelfs nog lange tijd na de voeding
  • Voeding weer wegslikken (verborgen reflux)
  • Onrustig direct na of al tijdens de voeding, bijvoorbeeld door verslikken
  • Tongetje veel naar buiten steken
  • Onrustig slapen, hazenslaapjes
  • Bij slapen veel ademgeluiden, reutelende of piepende geluiden
  • Huilen bij neerleggen of platliggen
  • Snel verkouden

Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux

Reflux is erg naar en pijnlijk voor een baby. Onze ervaren osteopaten weten hoe belangrijk het is om een baby met klachten van (verborgen) reflux zo snel mogelijk te behandelen. Daarom reserveren wij altijd plekjes in de agenda’s bij de osteopaten om baby’s snel te kunnen helpen.

Bij baby’s met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt. De mobiliteit van de maag en omliggende organen wordt verbeterd, waardoor de maagingang beter kan sluiten en we beïnvloeden de aansturing door de vaguszenuw vrij te maken.

Voor de behandeling gebruiken wij lekker grote babykussens voor een comfortabele behandeling van je baby. We behandelen op een zachte manier en zorgen ervoor dat jouw kindje er zo comfortabel mogelijk bij ligt. Osteopathie is dan ook een veilige behandelmethode voor baby’s en ideaal bij het verhelpen van refluxklachten. 

Meer weten over osteopathie bij (verborgen) reflux?

Heeft jouw baby (verborgen) reflux? Dan biedt osteopathie uitkomst. Wil je weten hoe we jouw kindje kunnen helpen? Neem dan contact met ons op voor een intake. Wij informeren je graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Babymassage bij reflux

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

Prettig, persoonlijk en toegankelijk.

Pascalle
2022-01-18
10

Voor mijn zoontje geweest die niet sliep en veel overstrekte. De eerste keer merkten we al verschil en was hij een heel stuk rustiger.

Klaassen Klaassen
2022-01-15
10

Ons pasgeboren zoontje huilde veel en wij kwamen er niet achter waarom. Google kwam uit bij Osteopathie van Eijck. Wij zijn super snel en goed geholpen door Job; hij wist al vrij snel wat er aan de...

ouder(s)/verzorger(s) van Yvo
2022-01-08
10

uitstekend!

Aissa
2022-01-06
6

ik heb eigenlijk geen opmerkingen, gewoon prima. geen uitschieters naar boven of naar beneden wat mij betreft. afspraken worden nagekomen, niet overdreven lang wachten resultaat is wel tegen...

Maarten van Oosterhout
2022-01-04
8

Vind de persoonlijke aandacht heel goed

Thea
2021-12-28
10

Al een tijdje erg last van mijn nek. Tijdens de behandeling kwamen we er samen achter, waar het aan kon liggen. Mijn spieren zijn losgemaakt, en ik kan. U zelf erop letten, dat mijn houding veranderd.

Diny
2021-12-27
8

Ik heb het als zeer goed ervaren en er veel baat bij gehad

Enrico
2021-12-27
7

Er werd voldoende tijd en aandacht besteed in het intakegesprek De medewerkers waren vriendelijk en zorgzaam De behandeling heeft succes gehad

Erna Buist
2021-12-22
9

Wij zijn erg onder de indruk hoe Simone onze dochter heeft behandeld. Eindelijk slaapt zij en wij weer! Wij zijn blij dat we snel terecht konden voor behandeling. Zeker een aanrader!

ouder(s)/verzorger(s) van Fenne
2021-12-21
10

Wij zijn erg tevreden over de fijne communicatie en behandelingen die Miranda heeft uitgevoerd. Je merkt direct dat de klantenservice hoog in jullie vaandel staat! Ik zou iedereen aanraden om naar...

ouder(s)/verzorger(s) van Senn
2021-12-20
8

In korte tijd tot de kern komen, met oog voor mijn totale mens-zijn en de behandeling was afgestemd op mijn vraag/ klacht

Adriana Louws
2021-12-10
10

Heel ander kind meteen al na de 1e behandeling. Niet meer onrustig en helemaal zen!

ouder(s)/verzorger(s) van Lyam
2021-12-09
10

Ik werd zeer snel geholpen met mijn probleem, en er werd direct de juiste diagnose gesteld van wat er aan de hand was nl. een beklemde zenuw in mijn bilspieren. De behandeling was erg accuraat en...

Jack
2021-12-07
10

Mijn dochter slaapt al 1.5 jaar niet door, na 1 consult merkte we al heel veel verschil. Na 2 consulten sliep ze door. We hebben daarna nog een consult gepland na wat langere tijd en dit was ook...

ouder(s)/verzorger(s) van Nine
2021-12-07
10

Het gaat een stuk beter met onze kinderen sinds ze bij Jop zijn geweest. Er wordt weer geslapen. Wat een opluchting!

Janneke van der Linden
2021-12-03
10

Zeer goede behandeling en er wordt erg goed geluisterd naar de klacht

mevrouw
2021-12-03
10

Ze nemen alle tijd voor je. Geduld en rust voor de baby. Fijne manier van aanpak en werken.

A Huijben
2021-11-23
8

Goede behandeling en informatie

Gonny
2021-11-12
8

Een prettige benadering van het probleem; heeft echter nog niet tot een echte oplossing geleid.

mevrouw
2021-11-10
10

Fijn tram, goede hulp en veel uitleg en ervaring. Geen probleem als andere kind mee kwam.

ouder(s)/verzorger(s) van Nove
2021-11-09
9

Prettige ontvangst, duidelijke communicatie en goede behandeling die mij echt geholpen heeft.

Anne-Marie
2021-11-09
10

We kwamen met onze dochter van een paar weken oud. Ze was vaak ontroostbaar hysterisch. We hebben 5 behandelingen gehad en na iedere keer het ze wat relaxter er minder gespannn in haar lijfje. Hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Felien
2021-10-16
10

Miranda neemt de tijd voor je en luistert goed naar het verhaal. Ze stelde mijn zoontje volledig op zijn gemak.

ouder(s)/verzorger(s) van Sven
2021-10-14
8

Begeleiding was goed, na 2 behandelingen gingen de achillespees klachten beter. Ook had ik last van mijn duim. Ook daaraan behandeld, pijn werd eerder meer dan minder. Na de vakantie ben ik nog 1x...

Els
2021-10-12