Wat is een oorontsteking?

Oorontstekingen komen het meest voor bij kinderen tussen 6 maanden en 2 jaar. Maar wat wil dat nu zeggen, een oorontsteking? Meestal gaat het hier over een ontsteking van het middenoor. Hierdoor stapelt zich vocht op achter het trommelvlies. Door deze opstapeling van vocht en pus, verhoogt de druk in het oor. Het trommelvlies gaat bol staan en dit zorgt voor veel pijn en ongemak. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te slapen, te liggen en te eten. Je kind kan ook koorts krijgen en zal regelmatig naar het pijnlijke oor grijpen.

Door de verhoogde druk in het oor, kan het trommelvlies scheuren, waardoor het ontstekingsvocht nu wel uit het oor kan lopen. Dit is wat men noemt een ‘loopoor’. De druk en de pijn nemen dan weer af, net als de koorts.

Deze klachten, samen met de symptomen van een verkoudheid, maken een middenoorontsteking zo vervelend en verklaren ook waarom je baby/kind zo hangerig, hongerig en huilerig kan zijn.

Wat gebeurt er in het lichaam bij een oorontsteking bij je baby?

Meestal is een oorontsteking het gevolg van een verkoudheid. De neus en het middenoor staan namelijk met elkaar in verbinding door een lange buis. Deze buis – ook wel de buis van Eustachius genoemd – moet de druk in het oor regelen en zorgen voor drainage van vloeistof en slijm.

De meer horizontale ligging van deze buis bij baby’s zorgt al voor een slechtere afvoer van oor naar neus. Niet alleen de ligging is belangrijk, ook een minder goede mobiliteit van het oor, de schedelbotten, de afvoer van het oor naar de neus/keel en de buis van Eustachius kunnen ervoor zorgen dat jouw kind één of meerdere oorontstekingen ontwikkelt. De aansturing van spiertjes die het openen en sluiten van de buis moeten regelen, kunnen verstoord geraken. Dit alles zorgt voor een slechtere drainage van de buis van Eustachius, maar ook voor een slechtere doorbloeding in deze regio. Dit belemmert het lichaam bij het opruimen van de ontsteking. Wil het oor goed genezen, dan is het van essentieel belang dat ook de buis van Eustachius goed functioneert en dat het ontstekingsvocht goed kan worden afgevoerd.  Gebeurt dit niet, dan blijft de oorontsteking vaak lang duren.

Een oorontsteking heeft niet alleen een lokale oorzaak, vaak spelen verschillende factoren een rol. Ook de slijmvliezen van de darmen hebben een belangrijke functie in de immuniteit en afweer van je baby of kind. Als er ook hier bewegingsverliezen voorkomen, kan dit zorgen voor algemeen lagere immuniteit. Hierdoor kan een oorontsteking zich sneller ontwikkelen.

Wat osteopathie voor je baby kan betekenen bij oorontsteking

Heeft je baby eerder een oorontsteking gehad of heeft het last van terugkerende ontstekingen? Dan is het goed om dit eens te laten onderzoeken door de osteopaat. Als osteopaat gaan we op zoek naar bewegingsverliezen lokaal ter hoogte van het oor en de schedelbotten die hierbij horen of hiermee in verbinding staan. Ook kijken we naar andere plaatsen in het lichaam, zoals het darmstelsel.

Aangezien de ontsteking zelf ook kan zorgen voor mobiliteitsverlies en een slechtere doorbloeding in de regio van het oor, creëert een vorige oorontsteking vaak een ideale situatie voor een nieuwe oorontsteking. Osteopathie kan hier dus ook preventief werken en ervoor zorgen dat de oorontsteking geen chronisch karakter krijgt.

De osteopaat zal met zachte manuele technieken de schedelbotten van je baby onderzoeken en behandelen, met als doel de mobiliteit rond het oor en de buis van Eustachius te verbeteren. Een betere mobiliteit zorgt voor een betere doorbloeding in deze regio, waardoor de functie van de buis wordt hersteld en ontstekingsvocht kan worden afgevoerd.

Indien nodig wordt ook het darmstelsel onderzocht en behandeld omdat problemen in dit gebied het herstel kunnen beïnvloeden. De technieken die gebruikt worden bij deze behandeling zijn uitermate zacht en niet pijnlijk voor uw baby of kind.

Had je kindje een moeilijke start? Was de bevalling zwaar voor zowel jou als je baby? Is je kindje vaak verkouden of ziek? Heeft het recent een oorontsteking doorgemaakt of al een aantal keer in de afgelopen periode? Twijfel dan zeker niet om een afspraak te maken! Als osteopaat kunnen we ervoor zorgen dat deze oorontsteking eenmalig blijft. Ook preventief werken is nuttig om zo problemen in de toekomst te vermijden.

Een oorontsteking is veel voorkomend, maar zeker niet de enige klacht bij een pasgeboren baby of kind. Ook reflux, krampjes, voorkeurshouding, een afplatting in de schedel en zoveel meer klachten kunnen aan de basis liggen van een oorontsteking of andere problemen op latere leeftijd.

Goede raad van Tante Kaat: laat je kind even checken bij een osteopaat want “prevention is better than cure!”.

Heeft jouw baby last van ooronsteking?

Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee om te zien of we je kunnen helpen.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Tips bij oorontsteking

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16
10

Toen mijn dochtertje 7 weken was kwamen we bij William. Ze krees alleen maar wanneer ze wakker was. Hij kwam erachter dat haar linker schedelplaat vast zat! De volgende dag krees ze niet meer, huilde...

Mama van Joy
2023-02-16
6

De eerste kennismaking verliep goed ze konden mij geen gouden bergen beloven. De behandeling leek wel wat te doen. Maar na vier behandelingen zat er niet echt vooruitgang in. Dus ben ik er mee...

De heer André
2023-02-14
9

Wouter heeft mij zeer goed geholpen bij mijn rsi klacht en heeft mij goede inzichten en adviezen gegeven over omgaan en voorkomen van de klacht.

Danny
2023-02-11
8

Al lange tijd liep ik met klachten waar ik met fysiotherapie en oefeningen niet verder mee kwam. Hier ben ik erg goed geholpen. Ze zijn geïnteresseerd in de achtergrond en deskundig in hun werk.

Heleen
2023-02-10
10

Mijn ervaring met behandeling door een osteopaat is zeer goed! Soms zeg ik niks en voelen zij het, heel bijzonder en nuttig.

Suzanne
2023-02-09
10

Had last van lage rugpijn met uitstraling naar onderbeen en voet. Zeer goed en deskundig geholpen door Anton. Na een aantal behandelingen ben ik nagenoeg vrij van pijn en ongemak. Vooral het...

Marga
2023-02-07
8

Neemt alle tijd om te luisteren .Prettige behandeling.

Marijke Bröcker
2023-02-06
8

.

Joyce
2023-01-30
8

Prima geholpen

Marianne
2023-01-20
9

Emma heeft 2 behandelingen gehad en dit is zeer positief verlopen. De osteopaat kwam erg kundig over, heeft ons ook extra informatie gegeven hoe bepaalde zaken aan te pakken. Ze ging ook op een hele...

ouder(s)/verzorger(s) van Emma
2022-12-23
8

Denken goed mee. Sluiten goed aan bij het kind. Nemen de tijd om vertrouwen op te bouwen. Vriendelijk en bekwaam. En erg vriendelijke assistentes.

ouder(s)/verzorger(s) van Jimm
2022-12-19
9

Ik had last van lage rugpijn en van mijn bil met uitstraling naar mijn bovenbeen. Ik ben uitstekend geholpen door Laura. Zij is zeer deskundig, vriendelijk en eerlijk. Na een vijftal behandelingen...

Jeanne Kennis
2022-12-16