Wat gebeurt er met je baby bij een kunstverlossing?

Om te zorgen dat je baby geboren kan worden, is soms een kunstverlossing nodig; het kind wordt dan gehaald met een tang, de vacuümpomp of een keizersnede. Dit is op zo’n moment in het belang van moeder en kind. En het is maar goed dat deze methodes er zijn, want hierdoor is de kindersterfte bij de geboorte aanzienlijk afgenomen!

Er wordt door een kunstverlossing echter wel veel kracht uitgeoefend op de schedel van je baby. Er wordt aan het hoofdje getrokken, terwijl bij een natuurlijke bevalling alleen op het hoofdje geduwd wordt. Ook wordt vaak het hoofdje iets gedraaid om de uitdrijving makkelijker te laten verlopen, wat de schedelbasis op spanning kan zetten. Het schedeltje kan hier niet goed tegen. De verschillende manieren van kunstverlossing, tang, vacuümpomp en keizersnede, veroorzaken ook verschillende klachten bij je baby.

Vacuümpomp
Bij het gebruik van een vacuümpomp ontstaat er, door de zuigkracht van de pomp, een verharding in de schedel. Dit komt omdat zeer lokaal de botontwikkeling wordt gestimuleerd. Hierdoor, en door de trekkracht op het hoofdje al dan niet met het draaien van het hoofdje, kan een kindje heel sterk reageren.

Het kindje kan onrustig worden, slecht slapen, spugen, buikkrampen krijgen, veel huilen, een voorkeursrotatie en nog veel meer klachten krijgen.

Tangverlossing
Een tangverlossing komt tegenwoordig niet vaak meer voor, meestal wordt voor de vacuümpomp gekozen. Bij een tangverlossing ontstaat een compressie en een tractie op het schedeltje. Hierdoor kunnen ook klachten ontstaan, zoals refluxklachten, een voorkeurshouding of slecht drinken.

Keizersnede
Bij een keizersnede gaat het kindje niet door het geboortekanaal. Hierdoor wordt het kindje een hoop druk op de schedel bespaard. Het is echter voor de ontwikkeling en ontplooiing van de schedel wel belangrijk dat die druk er is geweest.

Bij een natuurlijke bevalling ontstaat er druk op de schedel tijdens de passage in het geboortekanaal, en een ontplooien van de schedel als het kindje uit het geboortekanaal komt. Met de opbouw en het wegvallen van de druk worden kleine fixaties in de schedel gecorrigeerd, die kunnen ontstaan door het lang in de buik zitten. Een ander groot verschil is dat het kindje bij een keizersnede vaak aan het hoofdje uit de baarmoeder wordt getrokken, in plaats van er via de billen uitgeduwd te worden. Als dit door een keizersnede niet is gebeurd, kan een kindje ook veel gaan huilen en onrustig zijn.

Wat kan een osteopaat voor uw baby betekenen?

De schedel van een baby bestaat uit meerdere botgroeikernen die gelegen zijn in het bindweefsel. De schedel heeft een grote mate van flexibiliteit en mobiliteit, doordat het bot nog niet zo dik is en de kernen voor een groot gedeelte nog met bindweefsel met elkaar zijn verbonden.

Door deze flexibiliteit kan er ook spanning ontstaan op structuren die door de schedel naar binnen en naar buiten moeten, denk aan zenuwen en afvoerende bloedvaten. Als er aan de schedel wordt getrokken of gedraaid, kan er spanning ontstaan op het hele systeem. Hierdoor kunnen deze structuren in de verdrukking komen.

Een osteopaat kan door zachte technieken te gebruiken de schedelnaden en het bindweefsel rondom weer normaliseren. Hierdoor krijgen de zenuwen en bloedvaten die vanuit de schedel naar buiten komen weer ruimte, waardoor ze de organen en spieren weer goed gaan aansturen. Ook de afvoer van bloed normaliseert zich hierdoor weer. Voor een comfortabele behandeling voor je baby gebruiken we grote babykussens.

Heeft jouw baby klachten na een kunstverlossing?

Neem dan contact met ons op. We helpen jou en je kindje graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Wat anderen zeggen

9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27
9

Mijn baby had krampen en reflux, na drie behandelingen was hij veel beter

ouder(s)/verzorger(s) van Levy
2023-05-26
10

Effective treatment for my neck and back pain, and got to the root-cause for the years of issues (since teenage years). Previous physiotherapists only treated the pain "now", no treatment or answers...

David
2023-05-24
8

Goed

A.
2023-05-23
8

Hele fijne behandeling maar voor mij niet het gewenste resultaat behaald helaas.

Mevrouw Wouters
2023-05-08
9

Duidelijke uitleg gehad . Voelde dat ze begreep wat ik bedoelde , nam me serieus .

Mevrouw v Tuijn
2023-05-04
10

Fijn behandeld en een goede klik met de behandelaar.

Karin
2023-05-01
10

Begin dit jaar met long covid klachten bij de osteopaat geweest en na de intake behandeling voelde ik me al een heel stuk beter. Hierna nog een aantal behandelingen gehad. Fijn overleg en goede...

Iris
2023-04-21
9

Zeer fijne behandelingen gehad van Miranda en zeer snel resultaat!

Marcella
2023-04-20
9

Super goed geholpen. Meteen baat bij de behandeling!

ouder(s)/verzorger(s) van Fien
2023-04-11
10

ik voel me gehoord! en Max is een prettige therapeut waarin ik vertrouwen heb.

mevrouw van der Lande
2023-04-07
10

Goed geholpen door Job. Mijn zoontje van 2 voelde zich op zijn gemak en zijn klachten zijn verminderd.

ouder(s)/verzorger(s) van Bram
2023-04-07
10

Als ik weer eens door mijn rug ben gegaan en veel pijn heb kan ik bellen en kan bijna de zelfde dag nog terecht en kan de volgende dag weer vooruit

Mevrouw Priscilla sommer
2023-03-22
10

Ik ben bij Kim geweest met mijn zoontje van 5. Hij klaagde al langere tijd over hoofdpijn en buikpijn, waar de huisarts ook weinig mee kon. Een ogentest in het ziekenhuis stond gepland, maar ik wist...

Myrna
2023-03-18
10

Super fijn geholpen veel handige tips gehad en Laura was super lief voor onze Sarah.

Renate
2023-03-17
8

Fijne therapeute..goed luisteren en behandelingen..

Lia van Osch
2023-03-16
10

Wij konden snel terecht en zijn deskundig geholpen.

ouder(s)/verzorger(s) van Stef
2023-03-13
10

Miranda is een fijne therapeut die goed naar je klachten luistert en meedenkt. Ook als ze denkt dat er geen winst meer te behalen is is ze daar oprecht in en klopt niet meer geld uit je zak dan...

Saskia
2023-03-13
10

We zijn bij van Eijck geweest voor ons zoontje Levi. We zijn heel fijn geholpen met goede behandelingen die hem veel rust hebben gebracht en daarbij veel advies gekregen.

ouder(s)/verzorger(s) van Levi
2023-03-13
10

Goed

Mevrouw
2023-02-22
9

Al maanden had ik o.a. last van hoofdpijn klachten maar door een goede diagnose, een luisterend oor, uitleg bij de behandelingen (hij zegt dus wat hij doet en waarom) en oefeningen die ik kreeg voor...

Esther
2023-02-22
10

Na 7 prettige behandelingen met Jaylinn bij Laura is ze een super tevreden babytje geworden. Laura weet erg goed met baby's om te gaan en heeft voor veel pijnverlichting gezorgd bij Jaylinn. Ook...

Ouders Jaylinn Bergmans
2023-02-21
8

Fijn geholpen, altijd een goed gesprek. En waar ik voor kwam is gelukkig ook goed verholpen. Zou altijd wanneer mogelijk eerst kiezen voor deze manier van alternatieve gezondheidszorg.

Ingrid
2023-02-21
10

Na de eerste behandeling hadden we meteen een ander kind!! Na 8 weken zagen we onze kleine man voor het eerst lachen.. ik zal het iedereen aan raden om hier een afspraak te maken!

ouder(s)/verzorger(s) van Neyo
2023-02-20
10

Geeft hulp daar waar andere het niet meer aan durven.

Mariejolein Olislaegers
2023-02-16