Wat gebeurt er bij een kunstverlossing met je baby
Om te zorgen dat je baby geboren kan worden is soms een kunstverlossing nodig; met een tang, de vacuümpomp of een keizersnede. Dit is, op zo’n moment, in het belang van moeder en kind en gelukkig is de kindersterfte bij de geboorte er aanmerkelijk door afgenomen.
Er ontstaan door een kunstverlossing echter wel veel krachten op de schedel van je baby. Het schedeltje kan hier niet goed tegen. Er wordt dan aan het hoofdje getrokken terwijl bij de geboorte eigenlijk alleen op het hoofdje geduwd mag worden. Ook wordt vaak het hoofdje iets gedraaid om de uitdrijving makkelijker te laten verlopen, wat de schedelbasis op spanning kan zetten. De verschillende manieren van kunstverlossing, tang, vacuümpomp en keizersnede, veroorzaken ook verschillende klachten bij je baby.
Vacuümpomp
Bij het gebruik van een vacuümpomp ontstaat er, door de zuigkracht van de vacuümpomp, een verharding in de schedel omdat zeer lokaal de botontwikkeling wordt gestimuleerd. Hierdoor, en door de trekkracht op het hoofdje al dan niet met het draaien van het hoofdje, kan een kindje heel sterk reageren.
Het kindje kan onrustig worden, slecht slapen, spugen, buikkrampen krijgen, veel huilen, een voorkeursrotatie en nog veel meer klachten krijgen. Een osteopaat kan deze klachten goed verhelpen.
Tangverlossing
Een tangverlossing komt tegenwoordig niet vaak meer voor, meestal word voor de vacuümpomp gekozen. Bij een tangverlossing ontstaat een compressie en een tractie op het schedeltje. Hierdoor kunnen ook klachten ontstaan.
Keizersnede
Bij een keizersnede gaat het kindje niet door het geboortekanaal, hierdoor wordt het kindje een hoop druk op de schedel bespaard. Het is echter voor de ontwikkeling en ontplooiing van de schedel wel belangrijk dat die druk er is geweest.
Bij een natuurlijke bevalling ontstaat er druk op de schedel tijdens de passage in het geboortekanaal, en een ontplooien van de schedel als het uit het geboortekanaal komt. Met de opbouw en het wegvallen van de druk worden kleine fixaties in de schedel, die kunnen ontstaan door het lang in de buik zitten, gecorrigeerd.
Als dit door een keizersnede niet is gebeurd kan een kindje ook veel gaan huilen en onrustig zijn. Een osteopaat kan dan met zachte technieken deze fixaties alsnog losmaken.