Wat gebeurt er met je baby bij een kunstverlossing?

Om te zorgen dat je baby geboren kan worden, is soms een kunstverlossing nodig; het kind wordt dan gehaald met een tang, de vacuümpomp of een keizersnede. Dit is op zo’n moment in het belang van moeder en kind. En het is maar goed dat deze methodes er zijn, want hierdoor is de kindersterfte bij de geboorte aanzienlijk afgenomen!

Er wordt door een kunstverlossing echter wel veel kracht uitgeoefend op de schedel van je baby. Er wordt aan het hoofdje getrokken, terwijl bij een natuurlijke bevalling alleen op het hoofdje geduwd wordt. Ook wordt vaak het hoofdje iets gedraaid om de uitdrijving makkelijker te laten verlopen, wat de schedelbasis op spanning kan zetten. Het schedeltje kan hier niet goed tegen. De verschillende manieren van kunstverlossing, tang, vacuümpomp en keizersnede, veroorzaken ook verschillende klachten bij je baby.

Vacuümpomp
Bij het gebruik van een vacuümpomp ontstaat er, door de zuigkracht van de pomp, een verharding in de schedel. Dit komt omdat zeer lokaal de botontwikkeling wordt gestimuleerd. Hierdoor, en door de trekkracht op het hoofdje al dan niet met het draaien van het hoofdje, kan een kindje heel sterk reageren.

Het kindje kan onrustig worden, slecht slapen, spugen, buikkrampen krijgen, veel huilen, een voorkeursrotatie en nog veel meer klachten krijgen.

Tangverlossing
Een tangverlossing komt tegenwoordig niet vaak meer voor, meestal wordt voor de vacuümpomp gekozen. Bij een tangverlossing ontstaat een compressie en een tractie op het schedeltje. Hierdoor kunnen ook klachten ontstaan, zoals refluxklachten, een voorkeurshouding of slecht drinken.

Keizersnede
Bij een keizersnede gaat het kindje niet door het geboortekanaal. Hierdoor wordt het kindje een hoop druk op de schedel bespaard. Het is echter voor de ontwikkeling en ontplooiing van de schedel wel belangrijk dat die druk er is geweest.

Bij een natuurlijke bevalling ontstaat er druk op de schedel tijdens de passage in het geboortekanaal, en een ontplooien van de schedel als het kindje uit het geboortekanaal komt. Met de opbouw en het wegvallen van de druk worden kleine fixaties in de schedel gecorrigeerd, die kunnen ontstaan door het lang in de buik zitten. Een ander groot verschil is dat het kindje bij een keizersnede vaak aan het hoofdje uit de baarmoeder wordt getrokken, in plaats van er via de billen uitgeduwd te worden. Als dit door een keizersnede niet is gebeurd, kan een kindje ook veel gaan huilen en onrustig zijn.

Wat kan een osteopaat voor uw baby betekenen?

De schedel van een baby bestaat uit meerdere botgroeikernen die gelegen zijn in het bindweefsel. De schedel heeft een grote mate van flexibiliteit en mobiliteit, doordat het bot nog niet zo dik is en de kernen voor een groot gedeelte nog met bindweefsel met elkaar zijn verbonden.

Door deze flexibiliteit kan er ook spanning ontstaan op structuren die door de schedel naar binnen en naar buiten moeten, denk aan zenuwen en afvoerende bloedvaten. Als er aan de schedel wordt getrokken of gedraaid, kan er spanning ontstaan op het hele systeem. Hierdoor kunnen deze structuren in de verdrukking komen.

Een osteopaat kan door zachte technieken te gebruiken de schedelnaden en het bindweefsel rondom weer normaliseren. Hierdoor krijgen de zenuwen en bloedvaten die vanuit de schedel naar buiten komen weer ruimte, waardoor ze de organen en spieren weer goed gaan aansturen. Ook de afvoer van bloed normaliseert zich hierdoor weer. Voor een comfortabele behandeling voor je baby gebruiken we grote babykussens.

Heeft jouw baby klachten na een kunstverlossing?

Neem dan contact met ons op. We helpen jou en je kindje graag.

Tips

Osteopathie nieuws en tips!

Lees meer

Knuffelen, knuffelen, knuffelen!

Lees meer

Wat anderen zeggen

10

Mijn zoon had tijdens sporten vaak last van omzwikken van zijn enkel. Na enkele behandelingen duidelijke vooruitgang. Mijn zoon ervaarde behandelingen als positief en gezellig.

ouder(s)/verzorger(s) van T
2023-11-14
10

Ik heb deze bekwame mensen gelukkig niet vaak 'nodig', maar als ik iets heb wat niet in orde is, zijn ze fantastisch. Snel geholpen, perfecte zorg.

Karen
2023-11-13
10

Simone was geweldig en ontzettend lief. Zij heeft mij al vrij snel van de hevige pijn af kunnen helpen, zodat ik weer kon slapen.

Cora
2023-11-04
10

Ik ben onder behandeling bij Simone geweest, nog nooit eerder was ik naar een osteopaat gegaan maar dit was zeker een top ervaring. Goede uitleg en niet alleen gewoon aan mijn “probleem” gewerkt...

Sanne
2023-10-26
10

Miranda is een heel erg fijne en betrokken osteopaat. Ze neemt je serieus, luistert, denkt mee en neemt de tijd voor je. Super fijne behandeling voor onze dochter.

Anneloes
2023-10-24
10

Fijne intelligente duidelijke osteopaat. Verlichtte de klachten bij beide kinderen.

ouder van L
2023-09-26
10

Zelf kom ik voor rugklachten, die hier goed verlicht worden en mijn pasgeboren dochter had problemen met haar ontlasting. Na 4 bezoeken was dat verholpen!

ouder(s)/verzorger(s) van Rifka
2023-09-23
10

Bij mijn eerste bezoek/behandeling direct de oorzaak van mijn klachten bekend. Met een duidelijk plan de verdere behandelingen gedaan. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een afspraak bij mijn...

SC van Iersel
2023-09-18
10

Warme, betrokken, zeer deskundige osteopaat.

Ilse
2023-09-15
10

Zeer kundig,snel en vriendelijk. Denken direct mee. Heel goed geholpen !

Ouder(s)/verzorger(s) van Safiyyah
2023-09-02
10

Er wordt fijn naar je geluisterd. Zeer ervaren personeel. Onze dochter wilde niet alleen slapen, alleen op de arm en had zeer heftige huilbuien. Na een paar behandelingen was onze dochter een...

Ouder(s)/verzorger(s) van Freya
2023-08-29
10

2x geholpen voor mijn burn-out, na elke sessies voelde ik mij ontspannen en lekkerder in mijn vel. Blij met het resultaat!

H.
2023-08-25
9

Job toonde zich empathisch, dacht met me mee over de mogelijke oorzaken en preventiemogelijkheden en wist duidelijk wat hij deed. Zeer toegankelijk, vriendelijk en deskundig!

Boudewijn
2023-08-16
10

Wij hadden onze behandelingen met ons gezin bij Job en dit is goed bevallen. Het was onze eerste keer bij n osteopaat. Job lichtte ook alles duidelijk toe. Zeer tevreden en de klachten zijn...

Westerhout
2023-08-15
10

Fijn dat er zo goed geluisterd en gekeken wordt naar de vraag van de persoon.

Luc
2023-08-11
10

Met respect Duidelijke uitleg Gemoedelijk

Jeanne
2023-07-23
9

De osteopaat was de eerste persoon die voedingsadviezen gaf. Dit heeft me echt geholpen en de klachten verminderd.

mevrouw E. Spooren
2023-07-13
7

veel beter als alle voorgaande behandelingen bij fysio's.

Jan
2023-07-10
10

We zijn erg fijn geholpen door deze praktijk op een duidelijke gestructureerde manier.

Karolina
2023-07-06
9

Konden heel snel terecht, super kundig

Joep
2023-07-03
10

Ontzettend blij dat we (weer) geweest zijn. Er wordt zo goed geluisterd naar dochter en naar mij en we merkte super snel resultaat!

ouders/verzorgers van Tess
2023-06-18
10

Miranda luistert écht naar je en weet wat ze doet. Op een fijne manier en met humor weet ze precies de juiste dingen te zeggen en slaat de spijker op z'n kop.

Daphne
2023-06-14
10

Ik werd goed geholpen. Ik ben van mijn klachten/pijn af. Mijn dochtertje van 6maanden oud heeft ook toen goede behandeling gehad. Uitstekend!

S.K.
2023-06-05
9

Goed geluisterd, goede adviezen.

ouder(s)/verzorger(s) van Ruben
2023-06-02
9

Prima duidelijke voorspelling.

Tessa
2023-05-27