Driftbui voorkomen

Als een kind er tegenaan loopt dat iets niet lukt of niet mag kan dit een driftbui veroorzaken. Dat wil je natuurlijk graag voorkomen. Maar hoe doe je dat? Elke situatie is anders en wij hebben ook geen kant en klaar verhaal wat voor elk kind werkt, maar willen je graag een aantal tips geven.

Voorkom een driftbui bij je dreumes, peuter, kleuter of kind
 • Zet dingen weg (echt uit het zicht) die het kind niet mag. Zo hoef je niet steeds “nee” te zeggen. Zet alles waar het wel mag aankomen binnen bereik.
 • Zorg dat er voldoende te spelen is, zodat het niet op zoek hoeft naar vertier.
 • Kleine kinderen kunnen zich nog niet lang concentreren en stil zitten. Ze kunnen bijvoorbeeld nog niet zo lang aan tafel zitten tijdens het eten. Verwacht dit dan ook niet van ze.
 • Laat je kind zuchten op momenten dat hij of zij iets niet leuk vindt, dit is een ontlading en kan helpen om de emmer minder snel vol te laten lopen.
 • Masseer je kind om hem of haar meer te ontspannen. De beste tijd om dit te doen is in de avond voor het slapen gaan, mogelijk slaapt je kind daardoor beter.
 • Het kan helpen om je kind alle spanning of stress er eens lekker uit te laten schreeuwen in een bos, of bijvoorbeeld door de plassen te laten stampen.
 • Simpele kinderyoga oefeningen kunnen helpen om je kind zijn of haar lijf beter te laten aanvoelen en ontspannen.
 • Zorg voor een goed dag en nachtritme door rust in te bouwen, regelmatig ook gedurende de dag. Een kind dat de hele dag “aan” staat (actief is) kan in de avond moeite hebben om in slaap te komen. Het raakt dan door te weinig slaap overprikkeld zijn en zo kom je in een vicieuze cirkel. Overdag rustmomenten inlassen (dit hoeft niet altijd slapen te zijn) kan een kind beter leren schakelen tussen aan en uit (orthosympathisch en parasympathisch zenuwstelsel).
 • Bouw een vast slaapritueel in, bijvoorbeeld rondom het uitkleden en tanden poetsen en met een verhaaltje of liedje, steeds in dezelfde volgorde. Zorg dat het niet te lang duurt zodat je het ook kunt doen als de bedtijd per ongeluk een keer iets later is.
 • Vertel je kind wat er gaat gebeuren, je kind weet dan wat het kan verwachten. Doe dit echter heel kort voor het daadwerkelijk zover is en niet dagen eerder.
 • Stel duidelijk grenzen/regels. Leg ook uit waarom iets niet mag of juist moet. Een kind, zelfs een dreumes of peuter, begrijpt het dan beter. Denk voordat je “ja” of “nee” zegt goed na en blijf vervolgens bij dat besluit. Als je kind driftig wordt en je geeft toe dan is het een beloning voor driftig gedrag.
 • Geef je kind met regelmaat kleine complimentjes als het zich goed gedraagt. Beloon goed gedrag.
Omgaan met een driftbui van je dreumes, peuter, kleuter of kind

Op het moment van een driftbui is je kind niet in staat om zichzelf te kalmeren en neemt het geen informatie op. Laat het kind eerst uitrazen en zorg er daarbij voor dat het zichzelf niet kan bezeren. Geef pas echt aandacht als de driftbui helemaal over is. Na de driftbui kan je begrip tonen voor de gevoelens van je kind en uitleggen waarom iets niet kan of mag.  Geef een knuffel en een compliment als je kind zich weer goed gedraagt en blijf er niet te lang bij stil staan.

Lees ook wat osteopathie kan betekenen bij: driftbui bij kinderen.